Zoeken

Marokko herdenkt 10e verjaardag terreuraanslagen Casablanca

16 mei 2013 - 11:07 - Marokko

©

Vandaag herdenkt Marokko de 10e verjaardag van de terreuraanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca. Tien jaar later blijven de aanslagen een raadsel. De families van de slachtoffers hebben nog hoop dat de echte daders worden gevonden.

Op 16 mei 2003 vierde Marokko nog volop de geboorte van kroonprins Moulay Hassan, toen 14 zelfmoordterroristen uit Sidi Moumen vijf aanslagen pleegden in Casablanca. 45 mensen kwamen om het leven en ruim 100 anderen raakten gewond.

De politie voerde een reeks arrestaties uit, waarbij in drie maanden tijd, 1048 verdachten werden opgepakt. Allen behoorden tot islamitische bewegingen actief in Marokko. Uiteindelijk verschenen 634 van hen voor de rechter voor hun vermeende betrokkenheid bij de aanslagen van 16 mei.

In 2007 werd Marokko opnieuw opgeschud door een reeks aanslagen. Abdelfettah Raydi, 24, afkomstig uit de sloppenwijk Thomas in Sidi Moumen, pleegde op 11 maart een zelfmoordaanslag in een internetcafé. Vier mensen raakten gewond.

Een maand later werden vier zelfmoordaanslagen gepleegd in Hay Al Farah in Casablanca. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven, een politieagent en de vier zelfmoordterroristen. Ook raakten 19 mensen gewond. Op 14 april lieten twee broers zichzelf ontploffen op twee meter van de hoofdingang van het VS-consulaat in Casablanca.

Officieel werden ruim 50 terroristische cellen ontmanteld in Marokko tussen 2003 en 2008, waarna een relatief kalme periode volgde. Maar op 28 april 2011 werd het land wederom opgeschrikt door een bomaanslag in het Argana café op het Djemaa el Fna plein in Marrakech. Bij de aanslag kwamen 17 mensen om het leven en raakten 21 anderen gewond.

Abdelilah Benkirane had kort van zijn benoeming tot Premier, aan Koning Mohammed VI gevraagd, het ​onderzoek naar de aanslagen van 2003 te heropenen. Volgens hem waren de zelfmoordterroristen pionnen en lopen de echte daders nog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team