Zoeken

Vahid Halilhodzic: perfect resultaat zonder Hakim Ziyech

18 januari 2022 - 17:00 - Sport

©

Bondscoach Vahid Halilhodzic is erin geslaagd het Marokkaans elftal zonder Hakim Ziyech naar de 8e finale van de Afrika Cup 2022 te loodsen. De Frans-Bosnische coach is nu gefocust op een trofee.

Vahid Halilhodzic werd in 2019 bondscoach van het Marokkaans elftal benoemd en heeft sindsdien ingrijpende veranderingen doorgevoerd. "Ik heb 85 tot 90 procent van het nationale elftal gewijzigd om uiteindelijk voor een collectief te zorgen waarbij een strategie wordt gevolgd en dat over het profiel beschikt om resultaten te boeken. Dat kost tijd," vertelde hij aan Sportsmail.

Lees ook: Vahid Halilhodzic bestbetaalde bondscoach op Afrika Cup

"In het begin begrepen de mensen het niet, maar ik wist wat ik deed en verloor in twee en een half jaar slechts één vriendschappelijke wedstrijd". Voor de Afrika Cup 2022 nam hij een verrassende beslissing: hij riep Atlas Leeuwen-ster Hakim Ziyech niet op voor de nationale ploeg. Het collectief spel is voor hem namelijk belangrijker.

"Als je het shirt van de nationale ploeg draagt en er 38 miljoen Marokkanen achter je staan die het team een warm hart toedragen en er trots op zijn, mag je geen afbreuk doen aan het imago ervan. Belangrijk is dat iedereen zich netjes gedraagt." De veranderingen werpen hun vruchten af. "We spelen nu sneller en er is meer beweging aan de bal. In de zes kwalificatiewedstrijden voor het WK 2022 zijn we ook efficiënt gebleken: we hebben 20 keer gescoord en maar één keer verloren," verheugde Vahid Halilhodzic zich.

Lees ook: Afrika Cup: Marokko verslaat Ghana met 1-0

Momenteel zijn de Atlas Leeuwen, die in groep C zitten, goed begonnen aan de Afrika Cup 2022 met twee overwinningen, één tegen Ghana (1-0) en één tegen de Comoren (2-0), en zijn reeds gekwalificeerd voor de 8e finale. "Op dit ogenblik heb ik een zeer interessante groep spelers ter beschikking. Helaas zijn sommigen van hen geblesseerd, sommigen zijn herstellende van een blessure, sommigen hadden Covid-19 en sommige spelers zijn niet in erg goede vorm. Ik hoop dat ze allemaal gezond zijn en in vorm komen om onze zegereeks verder te zetten, ons zelfvertrouwen op te krikken en de voorwaarden te scheppen voor een mooi resultaat." De coach slaagde er in niet om de continentale trofee te winnen met Ivoorkust in 2010 en Algerije in 2013. Dit succes wil hij nu bereiken met de Atlas Leeuwen.

Bladna.nl