Zoeken

Uitlevering drugsbaas "Le Chat" van Marokko naar Frankrijk complex

2 april 2024 - 13:00 - Marokko

©

De uitlevering van Félix Bingui, alias "Le Chat", een van de grootste drugsbaronnen van Marseille, van Marokko naar Frankrijk zal langer duren dan verwacht. De procedure kan zes tot acht maanden in beslag nemen.

Bingui werd begin maart in Casablanca gearresteerd op basis van een red notice van Interpol en een Frans arrestatiebevel. De Franse minister van Justitie beloofde een snelle uitlevering, maar volgens ingewijden kan dit nog een half jaar tot acht maanden duren.

Lees ook: Notoire drugsbaas "le Chat" gearresteerd in Marokko

De uitleveringsprocedure is complex. De Marokkaanse Hoge Raad moet eerst een positief advies geven, waarna Koning Mohammed VI een uitleveringsdecreet moet ondertekenen.

Artikel 8 van de uitleveringsovereenkomst tussen Marokko en Frankrijk bepaalt dat een uitgeleverde persoon niet mag worden vervolgd of veroordeeld voor een ander misdrijf dan datgene waarvoor hij werd uitgeleverd. Dit principe kan een obstakel vormen.

Lees ook: Marokkaans Nederlandse drugsbaas gearresteerd in Casablanca

Bingui’s uitlevering is relevant in de context van de rivaliteit tussen de drugsclans "Le Clan Yoda" en "DZ Mafia" in Marseille. Deze rivaliteit heeft al tot meer dan veertig moorden geleid in de stad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team