Zoeken

Turkse soaps betwist in Marokko

8 januari 2013 - 15:15 - Cultuur

©

Turkse soaps zoals "Matensanich", "Noor" en "Harem Assoltane" worden door miljoenen Marokkanen gekeken. Maar sinds kort worden ze sterk betwist in Marokko en de Arabische wereld.

In Marokko zijn voornamen van Turkse afkomst zoals "Mohanad" of "Khouloud" ook helemaal in. De soaps beïnvloeden sterk de kijkers en leiden soms tot familietragedies. Zo had een 9-jarig kind in mei zichzelf gedood door een scene van Matensanich na te doen. Ook in juni was een baby in Marokko overleden door de soap.

Sociologen zijn het erover eens dat Turkse series Marokkanen duwen tot individualisme en isolatie. Televisie of internet nemen dan de plaats in van de traditionele gezinsstructuur.

Ook in Turkije zijn de soaps betwist en spreekt men er van een hersenspoeling van de massa’s uitgevoerd door tv-zenders.

Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan heeft zichzelf herhaaldelijk opgesteld tegen de series, en oordeelt dat ze niets met Turkse cultuur en tradities te maken hebben.

Ondanks dit meldde de Turkse minister van Cultuur met veel trots dat hij 10.500 uren aan soaps had geëxporteerd in 2011. Turkse series worden gevolgd door 150 miljoen mensen in 76 landen.

Kijk jij naar Turkse soaps?

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team