19 maart 2025 - 08:00 - Wereld
Hayat, een dakloze en ongedocumenteerde vrouw, vindt troost in gesprekken met het water. Ze verblijft in een opvang in het centrum van Utrecht, specifiek bedoeld voor daklozen zonder geldige papieren. Deze opvang, bekend als de ’bed-bad-brood-regeling’, stond eind 2024 op de nominatie om te sluiten vanwege een gebrek aan financiering vanuit het kabinet. Hoewel er voor dit jaar nog financiering is, blijft de toekomst onzeker.
De bewoners van de opvang zijn mensen die zijn afgewezen in de asielprocedure, maar om verschillende redenen nog niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. De opvang biedt hen een tijdelijk bed, maar er wordt van hen verwacht dat ze werken aan hun toekomst. De opties zijn beperkt: terugkeer, verhuizing naar een ander land, of, indien er een kans op succes is, het opnieuw opstarten van een asielprocedure.
Lees ook: Heldhaftige Khalid (12) redt meisje uit sloot in Nederland
Hayat is een van de twintig tijdelijke bewoners en heeft een nieuwe asielprocedure gestart. Ze vluchtte vanuit Marokko naar Nederland. Voor haar vlucht studeerde ze geschiedenis, geografie en informatica. De reden voor haar vlucht ligt in haar geaardheid; thuis ondervond ze grote problemen omdat ze lesbisch is. Hayat vertelt dat haar familie haar geaardheid nooit heeft geaccepteerd en haar mishandelde. De traumatische ervaringen hebben nog altijd een grote impact op haar leven.
Coördinator Luuk Haagen legt aan RTV Utrecht uit dat veel van de bewoners kampen met complex trauma. "Hun hoofd zit vol. Ze willen wel van alles opstarten of de taal leren, maar er is gewoon geen ruimte voor". Hayat probeert de onrust en stress in haar hoofd te bestrijden door te lezen en te wandelen. "Het liefst ga ik zo vroeg mogelijk, zodat niemand me ziet. Dan wandel ik, soms huil ik en praat ik hardop tegen het water. Ik denk niet dat mensen mij altijd kunnen begrijpen en ik wil ze niet steeds belasten met mijn verhalen, dus daarom praat ik tegen het water. Het water wordt nooit moe."
Volgens coördinator Luuk Haagen heeft het merendeel van de bewoners van de opvang recht op asiel, maar konden ze dit eerder niet aantonen. Bij een nieuwe procedure lukt dit vaak wel. Haagen stelt: "Er wordt weleens gedacht dat wij recht creëren voor mensen. Dat is niet zo, je kunt geen recht creëren. Je voldoet wel of niet aan de regels. Dus iedereen die nu hier zit en uiteindelijk toch zijn papieren krijgt - en dat is meer dan de helft van de bewoners - heeft al die tijd recht gehad op een verblijfsvergunning."
Lees ook: Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
De komst van een nieuwe asielminister heeft grote gevolgen voor de opvang. Minister Faber wilde de financiering al voor dit jaar stopzetten, maar dit werd door de rechter verboden. Hierdoor is er nog financiering tot het einde van dit jaar.
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit
Marokkanen betrapt met tienduizenden euro’s in auto bij grens