28 oktober 2021 - 16:20 - Cultuur
De trailer van de nieuwe reeks ’Grond’ opent met de zin: "Wij Marokkanen, wij repatriëren onze doden, dat is traditie." In de serie, tonen regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans, met veel humor wat een islamitische begrafenis inhoudt. Moslimtheoloog Khalid Benhaddou geeft duiding.
Imam Khalid Benhaddou legt uit dat moslims in vergelijking Vlamingen, meer bezig zijn met de manier waarop ze begraven willen worden. "Hier wordt er minder gesproken over alles wat te maken heeft met overlijdenszorg", zegt hij aan VRT. Veel moslims nemen op jonge leeftijd al een verzekering bij een uitvaartfonds. "Na het overlijden van een moslim, komt er nog een rituele wassing. Dit wordt door familie of naasten gedaan. Daarna volgt een gebed in de moskee en dan moet men zorgen dat de begrafenis zo snel mogelijk plaatsvindt."
Lees ook: Adil en Bilall maken de nieuwe Vlaamse topserie ‘Grond’
De verzekering dekt alles, van het ritueel wassen tot aan de repatriëring, zegt Benhaddou. "De eerste generatie heeft meestal als laatste wens om daar begraven te worden. Het is voor hen vooral emotioneel belangrijk, omdat ze een sterke affiniteit hebben met hun herkomstland”. Maar de tweede generatie kijkt daar vaak anders naar. "Ouders van de tweede generatie willen soms hier begraven worden omdat de kinderen hen dan vaker kunnen bezoeken."
Lees ook: Amsterdam blokkeert islamitische begraafplaats
Benhaddou legt uit dat het begraven in het land van herkomst geen religieuze richtlijn is. "Het heeft eerder met cultuur en traditie te maken. Maar als je hier begraven wil worden, dan bots je wel op sommige religieuze drempels. Moslims willen bijvoorbeeld een eeuwigdurende grafrust. In België bestaan er geen eeuwigdurende grafconcessies meer. Deze zijn afgeschaft in 1971." Het graf moet dus verlengd worden. "Bovendien moet je dat op tijd aanvragen en er een financiële compensatie voor neerleggen," zegt Benahaddou. "Daarnaast is er een belangrijke andere richtlijn voor moslims: je moet op je rechterzij met je aangezicht richting Mekka begraven worden." Dat zijn volgens hem de twee grootste drempels waar moslims nu nog op botsen.
Lees ook: Inwoners Maassluis vragen al 7 jaar islamitische begraafplaats
Het importeren van grond naar België zoals in de serie wordt geopperd vindt hij goed bedacht, het is een mooie manier om dit moeilijke thema bespreekbaar te maken, maar het staat ver van de realiteit.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Rapper Anas en Fidji Ruiz zwaargewond na ongeval in Marokko
Nieuw powerkoppel: French Montana en prinses van Dubai bevestigen relatie (foto’s)
Spice Girl Mel B trouwt in Marokko
Steen door voorruit auto Cheb Rezki op snelweg
Beelden in Marokko opgenomen Nolan-film ’The Odyssey’ gelekt
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Kusscène in Tanger leidt tot grote rel
Ticketprijzen comeback Saad Lamjarred in Marokko schokken