Zoeken

Thami El Glaoui, Pasja van Marrakech, op Al Jazeera

23 september 2012 - 19:12 - Cultuur

©

Qatari zender Al Jazeera gaat een documentaire maken over de legendarische Pasja van Marrakech, Thami El Glaoui. Hij was degene die de "pacificatie van Marokko" leidde namens de protectoraat. Thami El Glaoui, overleden in 1956 op 77-jarige leeftijd, was krachtiger dan de Sultan zelf.

Hassan II zei over hem: "Thami El Glaoui vertegenwoordigt deze anachronistische feodaliteit, fel egoïstisch en tot alles bereid om haar privileges te verdedigen".

Thami El Glaoui had namelijk de opstandige stammen van de Hoge Atlas en Marrakech begin vorige eeuw gewelddadig onderdrukt, omdat hij een derde van Marokko onder zijn macht wilde krijgen.

Benoemd tot Pasja van Marrakech in 1912 door een Dahir van Sultan Moulay Youssef, was Thami El Glaoui initiatiefnemer in 1953 van een petitie dat het vertrek eiste van Mohammed V en ondertekend was door de meeste Pasja’s en Kaids in Marokko.

Op het hoogtepunt van zijn roem in de jaren 1930 en 1940, was de Pasja van Marrakech aan het hoofd van een financieel imperium, waartoe de Noord-Afrikaanse Omnium, voorloper van de ONA, CTM en tienduizenden hectaren landbouwgrond behoorden. Toen de Fransen hun greep op Marokko begonnen te verliezen, raadde de Pasja van Marrakech hen aan om het "protectoraat te hervormen" om het voortbestaan ervan te verzekeren.

Vandaag de dag proberen de zonen van de Pasja, in Marokko ook wel "de seigneur van de Atlas" genoemd, zijn naam te zuiveren. In tegenstelling tot hun vader, worden ze gewaardeerd door de Marokkaanse koninklijke familie.

Abdessadek El Glaoui, auteur van een boek over zijn vader, was voorzitter van de Rekenkamer en heeft verschillende verantwoordelijkheidsfuncties uitgeoefend onder Koning Hassan II.

Hassan El Glaoui was verantwoordelijk voor golfactiviteiten in Marokko onder Hassan II. Vandaag de dag is hij één van de favoriete schilders van Koning Mohammed VI.

Al Jazeera kondigde een jaar geleden ook de opnames van een serie documentaire films over Marokko, namelijk over het leven van Hassan II en oppositieleider Mehdi Ben Barka.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team