Zoeken

Taib Fassi Fihri, echte baas van Buitenlandse zaken?

2 maart 2012 - 13:06 - Marokko

©

Tijdens haar bezoek aan Marokko heeft Hillary Clinton, eerst de adviseur van de koning, Taib Fassi Fihri, ontmoet. Daarna pas sprak ze met de minister van Buitenlandse Zaken Saad Edine El Otmani. De grote vraag in Marokko sindsdien is of de buitenlandse zaken van Marokko worden beheerd door het ministerie of door het Paleis.

Hillary Clinton heeft Taib Fassi Fihri ontmoet op het Koninklijk Kabinet, een meeting dat werd uitgezonden door Al Aoula en op de hoofdpagina van het dagblad "Le Matin" werd besproken. Het onderhoud van Hillary Clinton meet haar Marokkaanse ambtgenoot werd in tegendeel maar kort besproken door de krant, aangezien als semi-officiële staatsorgaan.

Ondervraagd door Akhbar Al Yaoum, vertelde Saad Edine El Otmani dat het "gewoon een kwestie van planning was" en dat de "officiële gesprekken waren gevoerd op het ministerie van Buitenlandse Zaken".

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed El Yazghi, legde aan Akhbar Al Yaoum uit, dat men niet moest vergeten dat de nieuwe grondwet aan Koning Mohammed VI belangrijke bevoegdheden verleent op het gebied van buitenlands beleid. Het is bijvoorbeeld de Koning die ambassadeurs benoemt en niet de regering.

Toen de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Saad Edine El Otmani, zijn functie innam, had hij ook al geen enkel dossier over het buitenlands beleid van Marokko op het ministerie gevonden.

Bladna.nl