Zoeken

België: overwinning voor studenten met hoofddoek

21 januari 2021 - 14:00 - Wereld

©

Belgische studenten mogen in het hoger onderwijs van Wallonië-Brussel Opleiding (WBE) voortaan religieuze tekens aanhebben. Daar valt de hoofddoek ook onder. De maatregel wordt in september 2021 van kracht.

Het besluit komt van algemeen beheerder Julien Nicaise van WBE, en van directeuren en het management van diverse hogescholen en leerinstituten, meldt La Dernier Heure.

"We handelen vanuit twee principes. Allereest, scholen hebben de traditie om elke student te verwelkomen. Ongeacht hun karakteristieken. Verder is het noodzakelijk om te bevestigen dat we achter de waarden van tolerantie en emancipatie staan van onze jongvolwassenen, om zo het principe neutraliteit te ontwikkelen en om inclusiviteit na te streven. Instellingen worden daarom gevraagd om hun reglementen aan te passen en de verboden tekens toe te laten. Behalve wanneer om redenen van hygiëne, veiligheid of andere inhoudelijke redenen die uitgelegd moeten worden, een verbod wordt gerechtvaardigd" legt Nicaise uit.

De nieuwe maatregelen zullen in het voordeel zijn van 50.000 studenten. Het betreft alle religieuze symbolen, maar de functionaris gelooft dat de ban vooral geldt voor de hoofddoek. "Ik ga hier niet hypocriet over zijn. We weten heel goed dat het verbod vooral geldt voor de hoofddoek. We hebben allemaal wel een persoonlijke mening hierover. Maar het is in het algemeen belang om vrouwen met een hoofddoek te accepteren. We weten heel goed dat een diploma een essentieel onderdeel is voor werk en inclusiviteit over het algemeen. De vrouwen die de opleidingen volgen, zijn volwassen. Dus het is logisch om hen niet te weigeren door te zeggen dat ze niet neutraal zouden zijn."

Voor leerplichtigen is het een ander verhaal. Op het voortgezet en middelbaar onderwijs mogen de scholen zelf bepalen of ze de regel willen toepassen of niet, vindt Nicaise. Volgens hem is België er nog niet klaar voor om deze delicate kwestie te bepalen voor het gehele schoolonderwijs.

Maar door het ontnemen van de toegang tot het hoger onderwijs aan vrouwen met een hoofddoek, worden duizenden vrouwen benadeeld. "Onderwijs en werkgelegenheid zorgen voor emancipatie in onze maatschappij," zegt hij. Verder vindt hij het uitsluiten van vrouwen met een hoofddoek een vorm van geweld op zowel economisch als moreel vlak. "Door vrouwen met een hoofddoek toe te laten, zenden we een belangrijk boodschap uit," vindt voorzitter Mustapha Chaïri van de organisatie CCIB tegen islamofobie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team