Zoeken

België wil Marokkanen via Spanje land uitzetten

9 januari 2021 - 18:40 - Wereld

©

Omdat de terugkeer van uitgeprocedeerde Noord-Afrikaanse migranten moeilijk verloopt, heeft CD&V-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, aan zijn Spaanse ambtgenoot gevraagd om Marokkaanse en Tunesische migranten die hij zelf niet uitgezet krijgt, via Spanje terug te laten keren naar hun thuisland.

Migranten uit Noord-Afrika maken weinig tot geen kans op asiel omdat hun reden voor migratie bijna altijd economisch is. Spanje heeft nu hulp gekregen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), waardoor het een terugnameakkoord heeft verkregen met Marokko en Algerije.

In de vorige legislatuur sloot N-VA-staatssecretaris Theo Francken een terugname-akkoord met Marokko, maar dat is niet meer geldig. Sinds de coronacrisis komen er nog meer migranten via de Afrikaanse westkust Europa binnen. Het Nieuwsblad schrijft dat er in 2020 meer dan 20.000 Afrikanen de overtocht waagden naar de Canarische Eilanden om op die manier de EU binnen te komen.

Staatssecretaris Mahdi stelt daarom in een brief aan zijn Spaanse collega voor om een akkoord te sluiten. Hij wil een overeenkomst met Spanje om uitgeprocedeerde Noord-Afrikanen terug naar hun thuisland te krijgen. België zou dan als tegenprestatie hetzelfde kunnen doen voor bijvoorbeeld Congolezen in Spanje, omdat ons land een betere band heeft met Kinshasa. "Ik geef toe dat dit niet meteen evident lijkt", zegt Mahdi in dezelfde krant. "Maar we zullen creatief moeten zijn en out of the box moeten denken om de terugkeer aan te zwengelen. Misschien kan zo’n bilateraal akkoord met Spanje wel een pilootproject zijn voor de rest van de EU."

Bladna.nl