Zoeken

Student brengt vervoersnetwerk Tetouan in kaart

18 februari 2021 - 21:20 - Marokko

©

De 21-jarige student Salim Bouharma heeft het initiatief genomen om het openbaar vervoer in Tetouan in kaart te brengen. Hij heeft in samenwerking met de organisatie Trufi het vervoersnetwerk van de stad beschikbaar gesteld in een app.

De naam van de app is ’Corsa Tétouan’. Het geeft de aankomsttijden van het openbaar vervoer aan. Bouharma was het zat om alsmaar aan omstanders te vragen wanneer de bus zou komen en hoe hij van de ene plek naar de andere moest gaan reizen. Hij was erop gebrand om het probleem van het vervoersnetwerk in de stad aan te pakken.

Bouharma studeerde in Barcelona informatica. Toen de wereldwijde coronapandemie toesloeg en hij een ongeluk kreeg, miste hij een semester van zijn opleiding. Hij wilde daarom zijn idee verder uitwerken. De jonge student kwam in contact met de ontwikkelaar, Samuel Rioja, die voor Trufi werkt. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van apps voor vervoersnetwerken in ontwikkelde landen. Steden en dorpen kunnen via de Trufi-app hun eigen stadskaart uploaden.

Bouharma heeft voor Tetouan zelf een kaart gemaakt. "Ik ken de meeste routes en tijden van het openbaar vervoer, ik hoef de app dus zelf niet te gebruiken," vertelt hij. Toch was het voor de student moeilijk om de app van Trufi te gebruiken voor de kaart die hij had gemaakt. De app werkt namelijk alleen met OpenStreetMap (OSM) en die is er niet voor Tetouan. Zelf gebruikte hij voor de kaart de GTFS Editor en dat ging niet samen met OSM. Dus heeft hij de hulp ingeschakeld van een ontwikkelaar in Florida. Hij kon wel de gegevens op GTFS converteren naar OSM.

Volgens Bouharma is hij momenteel één van de vier beste cartografen van Marokko. Dat dank hij aan Trufi. "Als Trufi me niet had geholpen, dan was ik nog veel langer bezig geweest met dit project," aldus Bouharma.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team