Zoeken

Sterke winstgroei voor Marokkaanse banken in 2021

23 juli 2022 - 15:40 - Economie

©

Marokkaanse banken hebben in 2021 een solide groei neergezet, en dat ondanks de ongunstige internationale conjunctuur. Volgens het Comité voor Coördinatie- en Toezicht voor systeemrisico’s (CCSRS) hebben Marokkaanse banken hun winst dit jaar met 76,4% zien stijgen, na in 2020 een krimp te hebben vertoond.

De Marokkaanse banksector blijft sterk en veerkrachtig zowel op het vlak van winstgevendheid, als op het gebied van liquiditeit en solvabiliteit. De kortetermijnliquiditeitsratio bevindt zich op een comfortabel niveau, aldus deskundigen van het comité.

Lees ook: Halal bankieren groeit ondanks moeilijkheden

"Wat de kapitaalratio betreft, bevinden de solvabiliteit en de kapitaalbuffers zich aan het eind van 2021 op 15,8% en 12%, de reglementaire minima op sociale basis bedragen 12% en 9%. Op geconsolideerde basis bedragen de ratio’s respectievelijk 13,9% en 11,2%. Uit de macrostresstest voor solvabiliteit die Bank Al-Maghrib uitvoerde in juni 2022, blijkt dat de banksector goed bestand is tegen scenario’s met een verslechtering van de macro-economische omstandigheden", aldus een verklaring van de autoriteit.

Lees ook: Drie Marokkaanse banken in Top 500

Dezelfde bron benadrukt dat ondanks de situatie die als moeilijk wordt beschouwd, ook de bankkredieten bestemd voor de niet-financiële sector dezelfde tendens volgen aan het begin van het jaar 2022. Eind april stabiliseerde de verliesratio zich op 11,2% voor leningen aan niet-financiële ondernemingen en op 9,8% voor leningen aan huishoudens. Als gevolg daarvan bedroeg het percentage achterstallige leningen in de banksector 8,7% en bleef de dekkingsgraad van deze leningen door voorzieningen op ongeveer 68% steken, aldus het CCSRS.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team