Zoeken

Spanje vreest gevolgen van verslechterde banden met Marokko

5 februari 2021 - 14:00 - Wereld

©

Spanje is bezorgd over de verslechterde banden met Marokko, zeker nu het koninkrijk de diplomatieke banden met Israël heeft aangehaald en het koninkrijk ook goede betrekkingen heeft met Rusland.

De Spanjaarden zijn bang dat Marokko hardere standpunten in zal nemen over de enclaves Sebta en Melilla, illegale migratie en de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Marokko zou zich dit kunnen permitteren vanwege de diplomatieke en economische voordelen die de normalisatie van de banden met Israël hebben opgeleverd. In Madrid zijn er ook zorgen over de sterke banden tussen Rusland en Marokko die in de loop van de afgelopen twintig jaar alleen maar zijn verstevigd.

Spaanse bronnen melden dat de Russen grote interesse hebben in het nieuwe havencomplex Nador West Med, schrijft Maghreb Intelligence. Vanaf 2021 moet dit een van de belangrijkste knooppunten worden van de olie-industrie in het westelijke Middellandse Zeegebied. Momenteel is Rusland een grote afnemer van Marokkaanse landbouwproducten en vis. Ook heeft het land plannen om de samenwerking met Marokko op het gebied van energie, chemische industrie en technologie verder uit te bouwen.

Als gevolg van de nauwe banden tussen Rabat en Moskou is Marokko de op twee na belangrijkste partner van Rusland in Afrika. Dat Rusland het niet eens is met het Amerikaanse besluit om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, blijkt maar weinig effect te hebben op de goede betrekkingen tussen beide landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team