Zoeken

Drugshandel: Spaanse rechter haalt uit naar Marokko

7 mei 2024 - 12:00 - Wereld

©

De voorzitter van de zevende kamer van de rechtbank van Cádiz, Nieves Marina, heeft Marokko bekritiseerd vanwege het gebrek aan samenwerking in de strijd tegen drugshandel in de Straat van Gibraltar.

"Marokko werkt niet samen in de strijd tegen drugshandel. De samenwerking is nul, die bestaat niet", aldus de rechter. Ze verwijt de Marokkaanse autoriteiten dat ze de uitlevering van drugshandelaren die zich in het koninkrijk schuilhouden niet faciliteren. "Marokko is de enige producent van hasj" en de handel in deze drug genereert aanzienlijke inkomsten die ten goede komen van veel sectoren, legde Nieves Marina uit in een interview met persbureau Europa Sur.

Lees ook: Spanje zet ultramoderne drone in tegen drugssmokkel uit Marokko

De rechter gaf aan dat ze "verbijsterd" was door de beslissing van minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska om de elite-eenheid OCON van de Guardia Civil, die de drugshandel in de regio Campo de Gibraltar bestreed, te ontbinden. Ze roept de Spaanse autoriteiten op om meer middelen ter beschikking te stellen van de Guardia Civil om de drugshandel effectiever te bestrijden en tragedies zoals de moord op twee Guardia Civils met een drugsboot in Barbate, te voorkomen.

"Wat er in Barbate is gebeurd is heel duidelijk: de twee overleden Guardia Civils waren niet goed uitgerust", hekelt de rechter, die aandringt op versterking van de capaciteiten van het gewapende instituut om de drugshandelaren die in de regio steeds gewelddadiger worden, het hoofd te bieden. "Wat mij het meest zorgen baart, is de invoer van drugs in de haven van Algeciras waar elk jaar duizenden containers en vrachtwagens binnenkomen en we die niet allemaal kunnen controleren, want dat zou de activiteit op de kades lamleggen."

Lees ook: Spaanse politie vindt 25 ton hasj in Marokkaanse meloenen (video)

Nieves Marina herinnert eraan dat recent een vrachtwagen met 25.000 ton hasj afkomstig uit Marokko in de haven van Algeciras is onderschept. De rechter verduidelijkt dat de afgelopen tien jaar in de havens van Algeciras, maar ook in Barcelona en Valencia, verschillende cocaïnevangsten afkomstig uit Marokko zijn gedaan, met de nadruk op het feit dat Algeciras, naast hasj, "een toegangspoort voor cocaïne is geworden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team