Zoeken

Spanje en Marokko worden één land over 250 miljoen jaar

10 juli 2024 - 22:10 - Marokko

©

Over 250 miljoen jaar zien de wereldkaarten er mogelijk heel anders uit. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol voorspellen dat Spanje en Marokko tegen die tijd één landmassa kunnen vormen. Dit komt door het verschuiven van tektonische platen, waardoor continenten kunnen samensmelten tot zogenaamde supercontinenten.

Volgens de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, zal de Atlantische Oceaan krimpen en zullen Eurazië en Amerika samensmelten. In dezelfde trend zouden de kusten van Oost-Andalusië al over ongeveer 12 miljoen jaar kunnen fuseren met die van Marokko en Algerije.

Lees ook: Hoe groot is het risico op een tsunami in Marokko?

Geoloog Christopher Scotese voorspelt zelfs dat binnen 30 jaar het oosten van het Iberisch Schiereiland en de Balearen al met Noord-Afrika verbonden zullen zijn. Over 250 miljoen jaar zouden Spanje, Portugal en Marokko het noordelijkste puntje van de planeet vormen.

Lees ook: Hitterecords in Marokko: 2023 warmste jaar ooit

Helaas is er ook slecht nieuws: de onderzoekers verwachten dat meer dan 90% van het aardoppervlak dan onleefbaar zal zijn voor mensen en zoogdieren door temperaturen boven de 40 graden Celsius. De supercontinenten zouden leiden tot vulkanische activiteit, waardoor enorme hoeveelheden CO2 in de atmosfeer komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team