Zoeken

Spanje pakt maffia die nier kocht van Marokkaan

19 mei 2015 - 19:15 - Wereld

©

De politie heeft in het noorden van Spanje vijf mensen gearresteerd omdat ze onder meer een nier hadden gekocht van een arme Marokkaanse man. De nier was bestemd voor de zoon van de leider van de Radosavljevic clan, een Servische maffia.

Tijdens een persconferentie op maandag vertelde de Spaanse politieverantwoordelijke Ignacio Cosidó dat in totaal 54 mensen waren gearresteerd. De politie operatie genaamd ’Eucalyptus’ vond plaats in meerdere steden en werd uitgevoerd in samenwerking met de Duitse en Belgische politie.

Afgetapte telefoongesprekken toonden aan dat een Marokkaan die als chauffeur voor de maffia werkte, de clan in contact had gebracht met zijn arme landgenoot om zijn nier te kopen voor 6000 euro.

Nadat de deal werd gesloten moest het slachtoffer in een ziekenhuis in Tarragona tests ondergaan. Ook werd door het ziekenhuis onderzoek gedaan naar zijn motivaties als orgaandonor. De man kreeg echter schrik en weigerde zijn nier te doneren. Hij werd toen met de dood bedreigd door de Serviërs. Tijdens de onderhandelingen werden de leden van de maffia en het Marokkaanse slachtoffer afgeluisterd.

De Radosavljevic clan hield zich voornamelijk bezig met inbraken en gebruikte daarvoor minderjarige meisjes. De meisjes werden gekocht voor prijzen gaande tot 100.000 euro en aan leden van de clan uitgehuwelijkt zodat ze niet zouden weglopen.

Na hun rekrutering werden de meisjes naar een twintigtal Spaanse steden en andere Europese landen gestuurd. Daar moesten zij in woningen inbreken en juwelen, geld of merkspullen stelen.

Bladna.nl