Zoeken

Spanjaarden vervalsen Marokkaanse tomaat

20 februari 2020 - 13:50 - Wereld

©

Meerdere Spaanse bedrijven worden ervan verdacht Marokkaanse tomaten uit de regio van Agadir te hebben ingevoerd om ze vervolgens als "Spaanse tomaten" op de Europese markt te verkopen.

Volgens La Voz de Almeria hebben de Spaanse autoriteiten een onderzoek gestart naar zes landbouwbedrijven in de regio van Almeria voor fraude en vervalsing.

Volledige ladingen tomaten zouden door de verdachte bedrijven vanuit Tanger en Sebta naar de havens van Algeciras en Motril zijn vervoerd. De ladingen zouden vervolgens naar opslagplaatsen in Andalusië zijn gebracht waar de etiketten werden veranderd.

De tomaten zouden vervolgens in heel Europa zijn verkocht met de vermelding "made in Spain". Volgens andere tomatenproducten in Spanje zijn deze handelingen een "oneerlijke concurrentie" en "illegale en frauduleuze handelingen" die moeten worden gestraft.

Meerdere landbouwbedrijven in de regio van Almeria hebben aangifte gedaan en hekelen fouten in het controlesysteem voor ingevoerde goederen.

Wetenswaardig is dat in de tweede helft van vorig jaar 250 ladingen tomaten in beslag werden genomen door het Spaanse ministerie van Landbouw.

Bladna.nl