Zoeken

Spaanse pers bezorgd over bewapening Marokko

7 september 2022 - 16:00 - Wereld

©

Marokko heeft onlangs de eerste Franse Caesar-kanonnen ontvangen, na drones die afkomstig waren uit China, Turkije en Israël en andere defensiesystemen. De voortdurende bewapening van het koninkrijk baart de Spaanse pers zorgen, die klaagt over de stagnatie van Spanje op dit gebied.

Het Marokkaanse ministerie van Defensie heeft in 2020 een contract ondertekend met Nexter Systems voor de aankoop van 36 artilleriesystemen van het type Caesar voor 170 miljoen euro en munitie voor 30 miljoen euro. De kanonnen zijn aangepast aan het model Renault Sherpa 5, dat een optionele gepantserde cockpit heeft en de inzittenden kan beschermen tegen projectielen tot 7,62 mm, aldus het paleis van Moncloa.

Lees ook: Marokko wil nog sterkere Israëlische wapens bestellen

De Caesar heeft een 155 mm kanon en een lengte van 8 meter en kan zich verplaatsen met een snelheid tot 90 kilometer per uur. Het bereik varieert van 4,5 km tot 40 km, en zelfs tot 55 km indien raketten of slimme munitie worden gebruikt. De vuursnelheid is zes schoten per minuut, met grote nauwkeurigheid.

Met de Caesar versterkt Marokko zijn leger, dat reeds beschikt over de Amerikaanse M-109 en M-110, de Britse L118, de Russische BM-21 en de modernere Chinese PHL-03. Marokko onderhandelt naar verluidt ook met de Verenigde Staten over de aankoop van het moderne M-142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Lees ook: Marokko heeft Caesar-kanonnen ontvangen (video)

Ondertussen treuzelt Spanje met de vernieuwing en de modernisering van zijn leger, ondanks een duidelijke behoefte, omdat het grootste gedeelte van zijn militaire uitrusting reeds verouderd is, zo beweren Spaanse media.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team