Zoeken

Spaans team haalt te vroeg in Marokko geboren baby op met vliegtuig

27 april 2024 - 18:30 - Wereld

©

Een prematuur geboren baby in Marokko, als gevolg van een placentaloslating bij de moeder, is overgebracht naar een beter uitgerust ziekenhuis in Malaga voor gespecialiseerde zorg. Volgens de laatste berichten is de baby buiten gevaar.

Het hoofd van de afdeling pediatrie en neonatologie van het Quiron ziekenhuis in Malaga, Manuel Baca Cots, vertelde aan El Español dat ze om 3 uur ’s nachts een melding hadden gekregen over een prematuur geboren baby in Marokko, met een gewicht van slechts 550 gram, die naar Malaga moest worden overgebracht. De baby werd met spoed gehaald uit de baarmoeder van zijn moeder, die leed aan een acute placentaloslating.

Lees ook: Marokko en Spanje werken samen om zieke baby te redden

De operatie verliep succesvol en de moeder kon worden gered na een bloedtransfusie op de intensive care. Maar de baby was extreem instabiel. De artsen moesten hem beademen en hem een middel toedienen om zijn longen te helpen normaal te functioneren. De baby werd gevoed via een infuus en kon alleen eiwitten toegediend krijgen.

Om te reageren op deze medische noodsituatie stapte een pediatrische intensive care unit van het ziekenhuis in Malaga aan boord van een medisch uitgerust vliegtuig naar Marokko om de pasgeborene op te halen die een afwijking had: een van zijn longen functioneerde niet meer. De overbrenging van de baby vereiste speciale middelen om hem in leven te houden tot aan zijn bestemming. De unit plaatste hem op een beademingsapparaat met hoge frequentie (600 ademhalingen per minuut).

Lees ook: Sebta: baby-reddende politieagent gaat viraal (video)

Een ander probleem was de bloeddruk van de baby. Van 20/5 bij de geboorte was deze gestabiliseerd op 40/25 voor de overdracht. Voor extra veiligheid plaatste de unit een katheter in de navel van de baby om continue controle van zijn bloeddruk te garanderen. Hij bleef ook intraveneus gevoed worden met aminozuren. Op deze manier werden de vitale functies van het kind in stand gehouden tot aan het ziekenhuis in Malaga. Bij aankomst, om 9 uur ’s morgens, werd de baby onmiddellijk opgenomen en maakt het naar omstandigheden goed. Zijn ouders, die in Marokko zijn gebleven, werden op de hoogte gebracht dat hij gezond en wel is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team