Zoeken

Brahim, als baby in Berkane gestolen, op zoek naar identiteit

9 mei 2024 - 20:00 - Marokko

©

Brahim, een 45-jarige Marokkaan die in het Franse Asnières-sur-Seine woont, is al decennia lang op zoek naar zijn biologische ouders. Hij werd als baby gestolen in Berkane.

"Brahim kost me te veel. Als je hem wilt hebben, houd hem dan maar. Hij is trouwens niet mijn zoon, ik heb hem geadopteerd, ik heb hem in Marokko opgehaald." Deze woorden, uitgesproken in de jaren 1990 door een medewerker van de Franse kinderbescherming tegen Safia in het bijzijn van Brahim, onthulden aan de toenmalige tiener (13-14 jaar) het ondenkbare: zijn moeder en vader waren niet zijn biologische ouders. Tot die tijd wist hij alleen dat hij eind jaren 1970 (1978) was geboren, was opgevoed in Aklim, 25 kilometer van Berkane, door ouders genaamd Ali en Safia. Toen hij zes of zeven jaar oud was, waren ze naar Gennevilliers in Frankrijk verhuisd. Na de scheiding van het paar bleef de tiener bij zijn adoptiemoeder, die hem een ​​strikte opvoeding gaf.

Lees ook: Nador heropent zaak gestolen baby’s uit jaren ’80

Eenmaal volwassen ging Brahim op zoek naar zijn ware afkomst. Omdat hij noch op zijn adoptiemoeder noch op zijn adoptievader kan rekenen, die "zijn leven opnieuw heeft opgebouwd en begin jaren 2010 volledig uit beeld is verdwenen", gaat hij naar Aklim waar hij oud-bekenden ontmoet. Deze reis zal enig nut hebben: hij leert dat eind jaren 1990 baby’s werden gestolen van jonge, ongeletterde en arme moeders, en tegen betaling, onder het mom van adoptie, werden verkocht aan gezinnen die geen kinderen konden krijgen. Hij ontdekte dat Ali en Safia een ​​eerste baby hadden gekregen, een kind dat te vroeg was geboren rond half september 1978, en dat enkele weken later overleed. In het ziekenhuis van Berkane zou een verpleegster genaamd Fatima het koppel een vervangend kind hebben gegeven. Brahim zou deze baby zijn. Hij kreeg dezelfde voornaam en geboortedatum als de overleden baby, 22 augustus 1978.

"Ik denk dat ik die vervangingsbaby ben, een gestolen baby die de naam draagt ​​van een andere gestolen baby", aldus Brahim, die zijn verhaal toevertrouwde aan de Belgische krant La Dernière Heure. Zijn zoektocht leidde hem naar Rabat. Daar ontmoet hij verpleegster Fatima. De ontmoeting bracht hem niets op. De 70-jarige vrouw die aan kanker lijdt, stelde zich niets te herinneren.

Lees ook: Slachtoffer babyhandel Marokko-Spanje getuigt

In een story getiteld "L’enfant égaré" vertelde hij zijn verhaal en vroeg ​​om hulp aan MyHeritage, een online genealoogplatform. Door hun internationale DNA-database te raadplegen, ontdekken ze uiteindelijk een genetische link met een 19-jarig meisje van Marokkaanse afkomst (Berkane net als Brahim) die in België woont, meer precies in Vlaanderen, waarvan de band op 7% wordt geschat. Brahim nam contact met haar op, maar ze kon hem niet helpen. Brahim heeft de hoop niet verloren en blijft zoeken naar zijn echte familie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team