Zoeken

Spaans leger vervangt moslim-soldaten na twijfel over loyaliteit

19 november 2013 - 15:27 - Wereld

©

In Melilla heeft het leger besloten de contracten van moslim-soldaten niet te vernieuwen. Vanwege twijfels over hun loyaliteit, werd besloten ze te vervangen door soldaten van Latijns-Amerikaanse herkomst.

Het Spaans leger geeft geen uitleg voor de niet-verlenging van de contracten en heeft het enkel over ’gedrag’ of ’loyaliteit’. De slachtoffers werden ook niet berispt of ontslagen. Dat het leger in Melilla uit 25% moslims bestaat, is een gevoelig kwestie in Spanje. Het leger ontkent echter dat er wordt gediscrimineerd.

Yonaida Sellam, voorzitter van de islamitische vereniging van Melilla, vertelde aan El Pais dat het salaris van vele soldaten het enige gezinsinkomen is. In Melilla bereikt de werkloosheid volgens officiële cijfers 41%.

In 2006 had het Spaanse leger ontdekt dat drie van haar soldaten in Melilla, leden waren van een salafistische cel dat aanslagen plande. Sindsdien wordt de loyaliteit van moslim-soldaten in twijfel getrokken.

Vorig jaar kregen de Spaanse inlichtingendiensten ook een waarschuwing binnen van hun Amerikaanse collega’s, over de mogelijke aanwezigheid van jihadistische militairen in Sebta en Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team