8 november 2013 - 17:16 - Wereld
In een onderhoud over Sebta en Melilla met Koning Hassan II in 1998, verklaarde de voormalige Spaanse Premier José Maria Aznar dat "als Marokko in oorlog zou zijn met Spanje, het zou verliezen".
In het tweede deel van zijn memoires die woensdag zijn uitgebracht in Spanje, vertelt Aznar dat hij, nadat hij aan de macht kwam, had getracht goede betrekkingen met Marokko te hebben. Aan zijn eerste bezoek aan Marokko in 1996 en zijn ontmoeting met Hassan II houdt hij goede herinneringen over.
Volgens José Maria Aznar veranderde de toon een paar jaar later drastisch, toen hij Koning Mohammed VI - toen nog kroonprins - ontmoette. De gesprekken tussen de twee mannen verliepen moeizaam. Mohammed VI eiste toen de bezette steden Sebta en Melilla terug en vroeg aan Aznar om zijn standpunt over de Sahara te herzien.
In zijn boek verwijt Aznar aan Marokko en vooral aan koning Mohammed VI, te hebben samengespannen met het Frankrijk van Jacques Chirac tegen de Spaanse belangen. Hij geeft als voorbeeld het verbod opgelegd aan Spaanse vissers om in Marokkaanse wateren te vissen. Het was volgens hem een idee van Jacques Chirac om hem te dwingen zijn standpunt over de Sahara te veranderen.
Aznar oordeelt in zijn memoires ook dat Marokko een grote fout heeft begaan door het Spaans leger weg te jagen van het Eiland Leila. De spanningen verminderden pas na de tussenkomst van de Verenigde Staten en Colin Powell.
Lamine Yamal is Marokkaan!
Douanegids 2025: nieuwe regels voor Marokkaanse diaspora
EasyJet start nieuwe wintervluchten naar Marokko
Controversiële campagnes in Marokko zorgt voor spanning
Verdachte dood tiener schokt Marokkaans dorp
Steen door voorruit auto Cheb Rezki op snelweg
Nederlandse kinderopvang schuldig aan dood 2-jarige Amin
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel