Zoeken

Veel solidariteit met Soumia en Siham, vervolgd om hun jurken

1 juli 2015 - 18:00 - Marokko

©

Honderden mensen hebben zondagmiddag in Rabat en Casablanca gedemonstreerd onder de slogan "Een jurk dragen is geen misdaad". De betogers wilden hun steun betuigen aan de meisjes die in Agadir werden gearresteerd vanwege hun jurken.

Deze twee jonge vrouwen van 19 en 23 jaar, werden medio juni op een markt in Inezgane, regio Agadir, gearresteerd en aangeklaagd. Zij verschijnen op 6 juli voor de rechter volgens lokale mensenrechtenorganisaties.

Soumia en Siham waren het slachtoffers van seksuele intimidatie tijdens een wandeling op een populaire markt. De meisjes werden omsingeld door de menigte toen agenten hen te hulp schoten. Ze werden toen echter meegenomen naar het politiebureau waar ze, naar eigen zeggen, werden gedwongen een verklaring te ondertekenen. Vervolgens werden ze aangeklaagd voor "schending van de goede zeden". De studentes riskeren 12 maanden gevangenisstraf op grond van artikel 483 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht.

De zaak veroorzaakte een vlaag van protesten in Marokko. Er lopen meerdere petities en afgelopen zaterdag werd een eerste demonstratie in Agadir georganiseerd. De demonstranten scandeerden slogans zoals "Veiligheid in de openbare ruimte is een recht", "Stop geweld tegen vrouwen" en "Weg met de ouderwetse Benkirane regering".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team