Zoeken

Slechts 22% Fransen solidair met Marokko na aardbeving (peiling)

28 september 2023 - 09:00 - Wereld

©

Uit een enquête uitgevoerd door het internationaal opiniepeilings- en marktonderzoeksbureau IFOP, in samenwerking met l’Express, blijkt dat slechts 22% van de ondervraagde Fransen solidariteit heeft geuit of overweegt te uiten voor de slachtoffers van de dodelijke aardbeving op 8 september in Marokko.

Uit het onderzoek blijkt dat aanhangers van linkse partijen (35%) het meest geneigd zijn hun solidariteit te betuigen of te willen betuigen aan de Marokkaanse slachtoffers van de aardbeving. Ze worden gevolgd door inwoners van Île-de-France (27%). De peiling geeft verder aan dat jongeren tussen 18-24 jaar (32%) en de arbeidersklasse (25%) ook overwegen of al hun vrijgevigheid hebben getoond aan de getroffenen.

Lees ook: Van Waalwijk tot Marokko: Hennie’s onvermoeibare zoektocht naar slachtoffers aardbeving

Ter vergelijking toonde 32% van de Fransen solidariteit na de aardbeving in Nepal in 2015. Er wordt opgemerkt dat de huidige context van hoge inflatie in Frankrijk deze lagere solidariteitsuiting met de Marokkanen kan verklaren.

56% van de respondenten stelde overwogen te hebben een donatie te doen aan de Marokkaanse slachtoffers na het zien van beelden, foto’s en video’s van de schade en de noodsituatie waarin zij zich bevinden. Anderen werden aangemoedigd om te doneren na oproepen van liefdadigheidsorganisaties. Voor weer anderen was hun culturele en emotionele band met Marokko de drijfveer om te doneren.

Lees ook: Ahmed keert na 14 jaar terug naar Marokko vanwege aardbeving

Het IFOP-onderzoek werd uitgevoerd tussen 19 en 20 september 2023 bij een steekproef van 1003 personen. De deelnemers beantwoordden een online vragenlijst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team