Zoeken

Petitie tegen uitzetting naar Marokko van Amsterdamse Najoua en Sofia

6 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

Het Parool-artikel over de twee Amsterdamse zusjes Sofia en Najoua Sabbar die naar Marokko dreigen uitgezet te worden bracht heel wat teweeg. Er is een petitie opgezet die inmiddels door meer dan 8000 mensen is ondertekend.

Sofia en Najoua die als kleine kinderen vanuit Marokko naar Nederland kwamen riskeren nog steeds uitgezet te worden. Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning werd door het IND afgewezen. Begin dit jaar oordeelde de rechter dat die afwijzing onterecht was en noemde de zusjes "twee hardwerkende, ambitieuze, volledige geïntegreerde ’Nederlandse’ vrouwen, die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving." Maar tegen die uitspraak werd een hoger beroep aangetekend.

Fatima Essahsah van advies- en projectbureau YAN, die de zusjes persoonlijk kent, nam het initiatief voor de petitie. "Ik kende hen al een jaar toen ik hoorde dat ze ongedocumenteerd waren," zegt Essahsah in Het Parool. "Vanaf dat moment besloot ik ze te gaan bijstaan. Inmiddels noemen ze mij hun ’geadopteerde zus’, dus ik voel me verantwoordelijk om ze juist in deze tijd te helpen." Ze hoopt dat de petitie de advocaat van de meisjes helpt bij de verdediging van hun case. Met een collectief van 25 start-ups, die elkaar kennen via YAN, richtte ze ook een steunbrief naar de rechter. "Ik hoop dat we de IND en de rechter duidelijk kunnen maken hoe geworteld ze zijn in Nederland."

Een aantal lokale politici spreken zich ook uit over de zaak. Zo roept Emre Ünver, de stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, via sociale media het Amsterdamse college op om de zusjes te steunen en de Tweede Kamer om te kijken naar dit dossier. GroenLinks-raadslid Tirza de Fockert ontmoette op maandag de zusjes en wil aan het gemeentebestuur vragen om hen te steunen. "Het Rijk gaat over de keuze of ze mogen blijven, maar ik zal de wethouder vragen welke mogelijkheden hij ziet om te zorgen dat ze in elk geval kunnen blijven studeren gedurende het hoger beroep, zodat hun leven niet stilstaat. En dat ze modelburgers zijn, zou er eigenlijk niet toe moeten doen. Er zijn vele jongeren zoals zij, dat mogen we niet uit het oog verliezen."

Klik hier om de petitie te tekenen!

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team