Zoeken

Smail brengt Belgische frietjes en stoofvlees naar Marrakech

8 december 2023 - 16:00 - Marokko

©

Smail Ben-kacem, een 30-jarige ondernemer uit Genk, heeft een modern restaurant geopend in Marrakech, waar hij Belgische gerechten zoals frietjes met vol-au-vent en stoofvlees serveert. Zijn restaurant, Imensy, biedt een menu dat leest als een klassieke brasserie in Vlaanderen, met gerechten als croque monsieur, soep van de week en caesarsalade, naast typisch Vlaamse klassiekers.

Smail, die erg gehecht is aan de Belgische keuken, heeft plannen om nog meer Vlaamse gerechten, zoals kaas- en garnaalkroketjes, toe te voegen zodra zijn keukenpersoneel deze volledig onder de knie heeft, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Lees ook: Hélène Darroze belooft culinaire revolutie in Royal Mansour

De jonge ondernemer, opgeleid in hotelmanagement en met ervaring in de horeca, combineert zijn werk in de IT-sector met regelmatige bezoeken aan Marokko, waar hij zijn droom van een eigen horecazaak heeft gerealiseerd. Zijn liefde voor Belgische gerechten en het idee om deze in Marrakech te introduceren, groeide door de jaren heen. Hij heeft zijn personeel zelf getraind in het maken van de perfecte Belgische frietjes, van het snijden van de aardappelen tot het dubbel bakken.

Het vinden van de juiste ingrediënten in Marokko was een uitdaging voor Smail. Na lang zoeken naar goede mayonaise en het ontwikkelen van een eigen recept voor Luikse siroop, is hij erin geslaagd een oervlaams menu samen te stellen. Naast Belgische klassiekers biedt Imensy ook Franse en enkele Marokkaanse gerechten aan.

Lees ook: Abdelhakim Essalhi: culinaire ster voor Marokkaanse kookkunst

Het restaurant combineert boho chic, moderne elegantie en een vleugje exotiek in het interieur. Hoewel Imensy momenteel vooral expats en toeristen aantrekt, zijn er ook locals die de Belgische keuken weten te waarderen. Smail hoopt zijn zaak in de toekomst te kunnen runnen zonder zijn constante aanwezigheid.

Bladna.nl