Zoeken

Slachtoffer racistische aanval aangeklaagd in Frankrijk

27 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

De rechtszaak van de Marokkaanse Adil Sefrioui, die het slachtoffer was van een racistische aanval in het Franse plaatsje Dole, heeft een onverwachte wending genomen. Het openbaar ministerie van de rechtbank van Lons-le-Saunier heeft gevraagd om een nieuwe rechtszaak op te starten en om een gevangenisstraf op te leggen aan Sefrioui. De vermeende dader, Bernard Demougeot, die net als Sefrioui in de ene rechtszaak de beklaagde en in het andere proces het slachtoffer is, was niet aanwezig in de rechtbank.

Afgelopen dinsdag is in de rechtbank van Lons-le-Saunier een dubbele rechtszaak geopend waarin de Franse Marokkaan Adil Sefrioui een prominente rol speelt, meldt de website Actu.fr. Sefrioui wordt ervan verdacht de 27-jarige Demougeot te hebben beledigd en mishandeld en zijn auto te hebben beschadigd. Op zijn beurt staat Demougeot terecht voor de mishandeling en de racistische bejegening van de Marokkaan op 21 april. Om gezondheidsredenen was de 27-jarige niet aanwezig tijdens de zitting. De advocaat van Sefrioui betwijfelt of dit de echte reden was voor de afwezigheid van Demougeot.

Een video waarin het meest gewelddadige deel van de confrontatie tussen de twee mannen is vastgelegd is het belangrijkste bewijsmateriaal in beide rechtszaken. Ondanks de inhoud van de video en getuigenverklaringen is het moeilijk te achterhalen wie de eerste klap heeft uitgedeeld. Sefrioui beweert dat hij Demougeot slechts heeft uitgemaakt voor "vuile fascist" en dat hij een trap heeft uitgedeeld om zichzelf te verdedigen zoals ook uit de videobeelden zou blijken. De advocaat van de Marokkaan, Randall Schwerdorffer, betreurde dat Demougeot afwezig was tijdens de zitting. "Ik had hem bijvoorbeeld willen vragen waarom hij, toen hij meneer Sefrioui omver had gereden, het contact niet had uitgezet en uit de auto was gestapt om hem te helpen", verklaarde de advocaat.

Volgens de officier van justitie hebben Sefrioui en zijn vrouw nogal assertief gehandeld door Demougeot uit te schelden omdat hij voor hun tuinhek foto’s stond te maken. Het echtpaar dacht dat de 27-jarige Fransman foto’s aan het maken was van hun vier kinderen die in de tuin aan het spelen waren. De openbaar aanklager meent dat Sefrioui de eerste klappen heeft uitgedeeld. De Marokkaan claimt alleen slachtoffer te zijn.

Bladna.nl