Zoeken

Ook sekswerkers moeten recht hebben op sociale zekerheid in Marokko

18 december 2013 - 17:10 - Marokko

©

Marokko moet de toegang tot medische zorg (Ramed) waarborgen voor sekswerkers, huispersoneel en daklozen. Dat stelt de Sociaal-economische en milieu-raad CESE in zijn meest recente rapport.

Het staatsorgaan beschrijft de gezondheidssituatie van Marokkanen als rampzalig. De raad schrijft onder meer dat hoe armer Marokkanen zijn, hoe minder ze toegang hebben tot gezondheidszorg en hoe meer ze zijn blootgesteld aan ziektes.

Het rapport roept ook op tot de afschaffing van het huwelijk van minderjarige meisjes en stelt dat Marokko op dit moment een ’dubbele demografische transitie’ meemaakt. Dit komt door een veroudering van de bevolking en een daling van besmettelijke ziekten ten voordele van niet-overdraagbare ziekten, waaronder hart-en vaatziekten en diabetes.

CESE schrijft eveneens dat in Marokko 24% van de bevolking meer dan 10 km moet afleggen om een zorgcentrum te vinden en oordeelt dat het gezondheidssysteem enkel kan worden verbeterd door rekening te houden met afgelegen regio’s en de precaire bevolkingsgroepen.

Marokko heeft, volgens een schatting van het ministerie van Gezondheid, 6000 artsen en 9000 paramedische professionals nodig om het gebrek aan medisch personeel te overwinnen. Dit terwijl men weet dat Frankrijk bijvoorbeeld, 5000 Marokkaanse artsen telt.

Bladna.nl