13 november 2023 - 20:00 - Marokko
Abdessamad Dialmy, een eminente universiteitsprofessor in sociologie en deskundige consultant op het gebied van "seksualiteit, gender en feminisme in de islam", kaart het aanhoudende taboe rondom seksualiteit in Marokko aan en de uitdagingen die jongeren ervaren bij het beleven van hun seksualiteit vanwege onderdrukkende wetten.
"Vrijheid op seksueel vlak zou een fundamenteel recht moeten zijn. Daar ben ik van overtuigd, en mijn gehele academische carrière, inclusief mijn lessen, onderzoeken en geschriften, zijn gericht op het bestrijden van taboes die de seksualiteit van jonge Marokkanen onderdrukken. Zelfs vandaag de dag worden ze gedwongen om te trouwen en een gezin te stichten om hun seksualiteit legaal te beleven. Anders lopen ze het risico vervolgd te worden. De artikelen 489, 490 en 491 van het Wetboek van Strafrecht bestraffen respectievelijk homoseksualiteit, voorechtelijke seksualiteit en overspel. Sinds 2007 roep ik op tot het intrekken van deze onderdrukkende artikelen," stelt Abdessamad Dialmy in een publicatie in Le Monde Afrique.
Lees ook: Belgische moslimorganisaties in opstand tegen seksuele voorlichting
Dialmy verdedigde in 1980 zijn doctoraatsthesis over de seksualiteit van de Marokkaanse jeugd. In dit onderzoek, dat in 1985 in het Arabisch werd gepubliceerd onder de titel "Vrouw en Seksualiteit in Marokko" door Maghrébine Editions, beschreef hij een "dubbel religieus en juridisch verbod" op jonge Marokkanen op het gebied van seksualiteit. "In Marokko, net als elders, is de gemiddelde leeftijd voor het eerste huwelijk gestegen. Het is nu 26 jaar voor meisjes en 32 jaar voor jongens. In afwachting van het huwelijk en om verlangen en taboe te verzoenen, beoefenen jongeren daarom seks zonder ontmaagding," legt hij uit.
"Uiteraard kennen jonge Marokkanen uit de hogere klassen deze beperkingen niet. Zij hebben het taboe van maagdelijkheid en het behoud van het maagdenvlies doorbroken. Lesbische vrouwen ontmaagden elkaar en weigeren heteroseksuele huwelijken aan te gaan. Homoseksuele mannen trouwen onderling door simpelweg de eerste soera van de Koran (Al-Fatiha) te lezen in aanwezigheid van homoseksuele getuigen om een islamitische legitimiteit aan hun unie te geven. Volgens mij ervaart Marokko een seksuele explosie. Buitenechtelijke praktijken zijn sinds de jaren ’70 algemeen geworden."
Lees ook: Oproep tot serieus debat over abortus en seksualiteit in Marokko
De socioloog wijst ook op "de groei van prostitutie en een meer geaccepteerde homoseksualiteit", evenals op "een toename van seksueel en seksistisch geweld, seksueel overdraagbare aandoeningen, ongewenste zwangerschappen, illegale abortussen, en kinderen geboren buiten het huwelijk." Toch blijft Abdessamad Dialmy optimistisch. In plaats van te pleiten voor een "radicale seksuele revolutie", roept hij op tot "een juridische hervorming, oftewel de erkenning van seksuele vrijheden en het recht op abortus, een onderwijshervorming die seksuele voorlichting zonder taboes op scholen introduceert en een culturele hervorming om een niet-gewelddadige mannelijkheid tegenover vrouwen te bouwen."
Tweedehandsauto’s populair in Marokko, maar veel informele handel
Franse hotelketen vestigt zich in Marokko
Zware chaos in Marrakech na stortregens (video)
Marokkaanse rechtbank stuurt kind terug naar Zwitserland
Drugsgeld witgewassen via luxe jachten, Marokkaan terecht
Algerijnse zanger Cheb Bilal niet welkom in Marokko
Tweedehandsauto’s populair in Marokko, maar veel informele handel
Zware chaos in Marrakech na stortregens (video)
Marokkaanse rechtbank stuurt kind terug naar Zwitserland
Gewelddadige bendeoorlog in Tiznit, hoofdverdachte opgepakt
Baanbrekende documentaire onderzoekt 25-jarige bewind van Koning Mohammed VI
Marokko worstelt met illegale parkeerwachters
Man snijdt de keel moeder door en pleegt zelfmoord in Sefrou
Petitie voor burgerschap Joodse Marokkanen zorgt voor ophef