Zoeken

Atlas- en Rifgebergte in het wit gehuld

30 maart 2024 - 21:00 - Marokko

©

Na een lange, droge winter zijn de gebergtes van de Atlas en de Rif eindelijk bedekt met een dik pak sneeuw. De langverwachte sneeuwval zorgt voor een spectaculair winterlandschap.

Het is eindelijk zover, de toppen van de Marokkaanse bergketens glinsteren in het wit. De eerste significante sneeuwval van het jaar, die begon in september, heeft de dorre landschappen getransformeerd in een sprookjesachtig winterwonderland.

Lees ook: Al Hoceima onder sneeuw (foto’s)

De sneeuwval is te danken aan een koude, vochtige luchtmassa die begin deze week over Marokko trok. Satellietbeelden van woensdag 27 maart tonen de omvang van de sneeuwdekking, die de bergen van de Hoge en Midden-Atlas bedekt in een winterse pracht.

De sneeuwmetingen van 27 maart 2024 door de Marokkaanse weerdienst (DGM) tonen sneeuwdiktes tot 60 cm op de top en 40 cm aan de voet van de Hoge Atlas, met name rond Jbel Azourki en Jbel Ayouy in de provincie Azilal. Ook de Midden-Atlas is bedekt met een sneeuwtapijt: in Ifrane viel 10 cm sneeuw in de stad en 17 cm op Jbel Habri. De sneeuwval in de provincie Midelt en op het plateau van Bouiblane droeg ook bij aan de winterse sfeer, met respectievelijk 8 cm en 50 cm sneeuw op de top. In de Rif varieert de sneeuwdikte tussen 2 en 12 cm.

Lees ook: Tot 40 cm sneeuw verwacht in Marokko

De langverwachte sneeuwval is niet alleen een lust voor het oog, maar ook van vitaal belang voor de watervoorziening en de landbouw in Marokko. De smeltwaterstromen zullen de reservoirs vullen en de akkers irrigeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team