Zoeken

Salaam-Shalom, nieuwe Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring van Amsterdam

19 juni 2014 - 18:59 - Cultuur

©

Op zondagavond 15 juni jl. is Salaam-Shalom Amsterdam, de Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring van Amsterdam, officieel van start gegaan.

Salaam-Shalom Amsterdam is een onafhankelijk burgerinitiatief dat door een brede vriendenkring van Moslims en Joden in de avond van 29 mei jl. is opgericht in hartje Amsterdam; in de Stadsschouwburg op het Leidseplein.

De afgelopen jaren zijn gaandeweg veel ontmoetingen geweest tussen de Moslim en de Joodse gemeenschap in onze stad waaruit vele vriendschappen zijn ontstaan. Daarbij gaat het om persoonlijke vriendschappen, over wederzijdse interesse in elkaars geschiedenis, over de behoefte om elkaars cultuur te leren kennen en over kennis te nemen van elkaars religie of levensbeschouwing.

De initiatiefnemers van de Vriendenkring zijn van mening dat deze vriendschapscontacten niet alleen maar vrijblijvend moeten zijn. Er blijkt een behoefte om deze contacten juist meer structuur te geven. Dit met het doel dat de twee gemeenschappen binnen onze stad veel meer gezamenlijk gaan optrekken om daarmee iets te doen aan de bestrijding van een beeldvorming dat Moslims en Joden ook in onze stad een soort natuurlijke rivaliteit ten opzichte van elkaar vertonen. Deze beeldvorming leeft niet alleen in de buitenwereld maar ook binnen de groeperingen zelf.

Er is gekozen voor de term ‘culturele Vriendschapskring’ omdat juist de cultuur van Moslims en Joden in vele landen van herkomst sinds eeuwen met elkaar verweven is. Deze verwevenheid moet als basis dienen voor een gezamenlijke toekomst hier in onze stad. Een hele serie activiteiten staan al op het programma waaronder excursies, leeskringen, themabijeenkomsten, het gezamenlijk bezoeken van evenementen, gespreksavonden en nog veel meer. Wij hebben op vrijwillige basis de handen ineen geslagen om onze eerste evenementen te organiseren.

Persbericht Salaam-Shalom Amsterdam

Programma Salaam Shalom Amsterdam

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team