Zoeken

Riffijnse avond met Fatoum en Mo El Khamssi in Rotterdam

20 april 2014 - 21:54 - Cultuur

©

Bades Foundation organiseert op vrijdag 25 april in Rotterdam, ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe stichting, een Riffijnse avond. Naast de eigen presentatie en sprekers uit binnen- en buitenland, zal de avond vooral in het teken staan van live muziek van de populaire Riffijnse zangeres Fatoum en de hilarische optredens van de komiek Mo El Khamssi.

Bades Foundation

Bades Foundation wil een bakermat zijn voor ideeën om kennis over de historische en culturele bijzonderheden van de Rif (Noord-Marokko) te verzamelen, te ontsluiten en over te dragen. Bades wil dit doen door de realisatie van reizen naar het gebied, met aandacht voor cultuur, historie, natuur, ontspanning en culinaire bijzonderheden van de Rif. Ook wil Bades op langere termijn zich inzetten voor de bescherming en behoud van het Riffijns cultureel erfgoed.

Marokkaanse Jongeren en culturele identiteit

In Nederland, maar ook elders in de wereld, is sprake van een opleving van de Amazigh-cultuur: jonge Amazigh-taligen uit verschillende landen in Noord Afrika leggen een hernieuwde belangstelling aan de dag voor hun eigen taal en cultuur. Zij gaan actief op zoek naar hun identiteit en zoeken informatie over de geschiedenis en achtergronden van de taal en cultuur van hun voorouders. En daar wil Bades Foundation graag een steentje aan bijdragen. Kennis en uitdragen van je culturele identiteit is niet alleen een handeling. Het is een basis die ervoor zorgt dat jongeren trots zijn op wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze uiteindelijk heen willen. En die basis hebben Marokkaanse jongeren hard nodig om hun leven op een succesvolle en positieve manier vorm aan te kunnen geven. Bades Foundation zal jongeren inspireren om nog beter hun best te doen op het gebied van onderwijs, werk of ondernemerschap.

Marokkaanse cabaretier Mo El Khamssi

Programma

CD presentatie van Tarawin (waterbronnen); het tweede album van de Marokkaans/Belgische Fatoum. Het album bevat prachtige Amazigh liedjes die je meevoeren naar de Marokkaanse Rif. De getalenteerde en sociaal geëngageerde zangeres haalt haar inspiratie uit de rijke Rif tradities.

Optreden van raskomiek Mo El Khamssi; Mo worstelt als Berber door de Nederlandse maatschappij en dat doet hij met de nodige fratsen. Thuis moest hij namelijk Marokkaans zijn en buiten de deur een aangepaste Hollander. Een cultureel dilemma op zich, maar gelukkig ziet Mo overal de humor ervan in.

Persbericht Bades Foundation

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team