Zoeken

Polisario bevestigt betrokkenheid bij aanvallen in Zuid-Marokko (Smara)

30 oktober 2023 - 12:54 - Marokko

©

De verdenkingen omtrent de betrokkenheid van het Polisario, gesteund door Algerije, bij de aanvallen in Es-Semara zijn bevestigd. De beweging heeft zondagnacht een militaire operatie opgeëist die gericht was op Mahbes, Es-Semara en Farsia. Deze aanvallen vonden plaats aan de vooravond van de aanname van een resolutie van de Veiligheidsraad over de Sahara.

De separatisten "hebben deze zondag de vijandelijke troepen in de sectoren van Mahbes, Es-Semara en Farsia aangevallen", aldus een verklaring van het Polisario in de avond van 29 oktober. Het gaat om "gerichte en gewelddadige bombardementen", meldt de onafhankelijkheidsbeweging geleid door Brahim Ghali, volgens wie deze aanvallen "grote verliezen" hebben veroorzaakt in de genoemde sectoren.

Lees ook: Explosies in Smara: Polisario betrokken?

Zondag werden de wijken ZAP, Hay Essalam en het industriële gebied van Es-Semara getroffen door vier explosies, aldus de lokale autoriteiten van de provincie. Bij de explosies kwam een in het buitenland wonende Marokkaan om het leven en raakten drie mensen gewond, van wie er twee in kritieke toestand verkeren. Na de eerste hulp werden ze overgebracht naar het ziekenhuis in Laayoune, 200 km ten westen van Smara, een stad met meer dan 66.000 inwoners. Twee huizen raakten beschadigd.

Lees ook: Vier leden Polisario gedood door Marokkaanse drone

In een verklaring kondigde de procureur-generaal bij het Hof van Beroep van Laayoune aan dat de gerechtelijke politie belast is met het onderzoek. Ook heeft hij het rechercheteam opgedragen de nodige technische en ballistische onderzoeken uit te voeren om de oorsprong en aard te identificeren van de projectielen die de dood van één persoon hebben veroorzaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team