Zoeken

Sahara-kwestie verdeelt Spaanse regering

28 november 2020 - 00:30 - Wereld

©

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, heeft na zijn bezoek aan Rabat laten weten dat het Spaanse standpunt over de Sahara-kwestie niet is veranderd. Hij deed deze uitspraak in het licht van een eerdere verklaring die over de kwestie is gegeven door Pablo Iglesias, de partijleider van coalitiegenoot Podemos en een uitgesproken supporter van de Polisario-beweging.

"Marokko weet dat Spanje op zoek is naar een eerlijke en acceptabele oplossing voor de Sahara", zei de minister maandag op een persconferentie. Door dit te zeggen wilde Grande-Marlaska duidelijk maken dat het pleidooi van de partijleider van Podemos om een referendum in de Marokkaanse Sahara te houden over onafhankelijkheid, niet het standpunt is van de Spaanse regering.

"Degenen die het buitenlands beleid van de Spaanse regering bepalen, zijn de president en de minister van Buitenlandse Zaken", antwoordde Grande-Marlaska op kritische vragen over de verklaring van zijn coalitiepartner en eerdere verklaringen van de Spaanse regering over de Sahara-kwestie.

Enkele dagen geleden heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzalez Laya, ook gereageerd op de verklaringen van Pablo Iglesias, die naast leider van zijn partij ook de tweede vice-president is van de regering van Pedro Sanchez. "Het standpunt van de Spaanse regering over de Sahara is heel duidelijk en is in de afgelopen uren, dagen of weken niet veranderd", benadrukte ze.

"Elk lid van de regering kan zijn eigen mening hebben, maar de regering is een collegiaal orgaan en de beslissingen die worden genomen, dienen gewoon te worden uitgevoerd. Laat dat heel duidelijk zijn. Elk ander lid van de regering die een ander ministerie aanstuurt, kan er in een privé-hoedanigheid een andere mening op na houden, maar de positie van het land wordt bepaald door de president en het ministerie van Buitenlandse Zaken," aldus Margarita Robles, Spaanse minister van Defensie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team