Zoeken

Saddek Sbaa, slachtoffer van marteling in Marokko?

28 mei 2011 - 10:00 - Marokko

©

Saddek Sbaa, Nederlander van Marokkaanse afkomst, zit op dit moment in de gevangenis in Marokko voor zijn vermeende banden met het internationale terrorisme. Daar zou hij regelmatig worden gemarteld volgens zijn vrienden en familieleden in Nederland.

Saddek Sbaa, 24, werd in 2009 in Kenia aangehouden toen hij probeerde naar een jihadistische trainingskamp te gaan. Hij werd spoedig gedeporteerd naar Nederland waar hij leeft sinds zijn vijfde verjaardag. Hij werd al snel vrijgesproken door de Nederlandse justitie, maar deed wel het onderwerp van een onderzoek van de dienst vreemdelingenzaken.

Sebaa, die de Nederlandse nationaliteit niet bezit, zou de tijd van de onderzoek in de gevangenis hebben moeten doorbrengen maar om dit te voorkomen was hij naar Marokko vertrokken. Daar werd hij gearresteerd en beschuldigd van terrorisme.

In Marokko zou hij zijn veroordeeld tot twee jaar gevangenis, een straf dat zelfs zijn advocaat niet kan bevestiging. Volgens meester Schüller, die zegt een dagboek te bezitten waarin Sbaa vertelt over de martelingen, heeft de jonge man niets te maken met terrorisme en ging als gewone toerist naar Kenia.

Bladna.nl