Zoeken

Royal Air Maroc: tarieven stijgen, wereld-Marokkanen woedend

24 juni 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De ticketprijzen van Royal Air Maroc zijn al enkele maanden schrikbarend hoog volgens Marokkaanse reizigers, ook Marokkanen die in het buitenland wonen en gewend zijn hun zomervakantie in het koninkrijk door te brengen.

"Deze prijsstijging kan niet blijven doorgaan. Onze ouders offeren al alles opdat wij in het buitenland kunnen studeren en onze dromen kunnen waarmaken, en nu worden er ook nog prijsverhogingen voor vluchten aan toegevoegd. Onbegrijpelijke en enorme verhogingen, temeer omdat de service helemaal niet veranderd is. De maaltijden zijn nog steeds even middelmatig, net als de toiletten", reageert Marwa T., een masterstudente in haar tweede jaar in Parijs, tegenover Hespress. De jonge vrouw kocht een retourticket Parijs-Rabat voor ongeveer 7500 dirham, tegenover 5500 dirham vorig jaar in dezelfde periode.

Lees ook: Hoge prijzen boot- en vliegtuigtickets: Operatie Marhaba in gevaar?

Deze "fenomenale" stijging van de ticketprijzen van Royal Air Maroc aan de vooravond van Eid ul-Adha treft vooral wereld-Marokkanen die hun familie bezoeken tijdens de zomervakantie. Zij uiten hun ontevredenheid op sociale media. Salma H., een Marokkaanse vrouw die in het Franse Lyon woont, schat de ticketkosten voor haar, haar man en hun vijf kinderen op 52.000 dirham, zonder reiskosten en cadeaus voor de ouders. "Dit jaar moeten we ofwel onze reis naar Marokko volledig annuleren, ofwel met lege handen gaan, wat we niet willen", klaagt ze.

Met deze prijsverhoging is het voor Marokkanen die in de Verenigde Staten of Canada wonen onmogelijk om dit jaar naar Marokko te reizen, omdat ze ongeveer 30.000 dirham moeten betalen voor een retourvlucht. "Voor die prijs kon ik een retourticket naar Marokko kopen voor 10.000 dirham en de resterende 20.000 dirham daar uitgeven. Nu ga ik gewoon niet! Zelfs mijn ouders hebben me verteld dat ik niet moet komen. Ik geef de voorkeur aan Mexico. Het is dicht bij Canada, mooi en helemaal niet duur. Het is bijna de helft van de prijs, inclusief vlucht en all-inclusive hotel", zegt Reda K., een Marokkaanse student in Canada.

Lees ook: Operatie Marhaba 2023: goedkopere tickets voor wereld-Marokkanen?

Abdelhamid Addou, CEO van Royal Air Maroc, benadrukt dat de prijsverhoging slechts voor 15% van de tickets geldt die in een periode van hoge vraag worden gekocht en dat de overige 85% tegen redelijke prijzen worden verkocht. De verantwoordelijke zegt maatregelen te nemen om de stijgingen tijdens het hoogseizoen te remmen. Het bedrijf is van plan zijn vloot uit te breiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team