Zoeken

Royal Air Maroc gaat coronapaspoort invoeren

8 december 2020 - 13:00 - Marokko

©

Aan de vooravond van de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus in Marokko, wordt er in het koninkrijk een debat gevoerd over de invoering van een immunologisch paspoort. Zonder zo’n paspoort zou het dan niet meer mogelijk zijn om reizen te maken. Veel Marokkanen zien dit als een vorm van discriminatie tegen mensen die niet willen worden gevaccineerd. De minister van Volksgezondheid, Khalid Ait Taleb, heeft laten weten dat er "zonder Covid-19-paspoort niet kan worden gereisd."

"Gevaccineerde mensen komen op een elektronische lijst te staan en zullen een QR-code krijgen. We willen dat Marokkanen als een van de eersten worden gevaccineerd, aangezien de hele wereld om een immunologisch paspoort zal vragen", vertelt Ait Taleb tijdens een interview met de televisiezender 2M.

Marokko wil hiermee voorsorteren op het besluit van de International Air Transport Association (IATA) die binnenkort haar plannen voor het "Covid-19 paspoort" genaamd IATA Travel Pass zal lanceren. Volgens het Amerikaanse dagblad The Hill, zal het een document worden dat wereldwijd in gebruik wordt genomen. Voor de lancering zal er een digitaal platform worden opgericht, waarmee passagiers worden geïnformeerd over:

• Sanitaire eisen
• Screenings- en vaccinatiecentra
• Vaccinatiecertificaten die rechtstreeks op aanvraag door laboratoria worden verzonden
• Gedigitaliseerde reisdocumenten

Volgens de krant La Dépêche maakt de IATA werk van de Travel Pass om de noodlijdende luchtvaartsector weer nieuw leven in te blazen. Wereldwijd heeft deze sector 60% van zijn omzet verloren. Een voordeel voor de reizigers is dat zij niet langer in quarantaine hoeven te gaan na hun reis. Royal Air Maroc, dat een van de 290 luchtvaartmaatschappijen is die lid zijn van de IATA, zal in de nabije toekomst naar dit document gaan vragen aan zijn passagiers.

Het invoeren van de Travel Pass heeft echter een discussie op gang gebracht over de vrijheid om wel of niet gevaccineerd te worden. De angst is dat het leidt tot discriminatie van mensen die ervoor kiezen om zich niet in te laten enten. Ook wordt er gevreesd dat in de toekomst bedrijven aan sollicitanten om een dergelijk document gaan vragen en dat het verplicht zal worden om toegang te krijgen tot bepaalde openbare plaatsen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team