Zoeken

Kautar (14) reanimeerde man op station Rotterdam

4 juli 2021 - 12:40 - Wereld

©

Kautar Ettabachi was in het Centraal Station in Rotterdam toen zij een man in elkaar zag zakken. Zonder een moment van twijfel greep zij in en reanimeerde hem. De man kon uiteindelijk met een hartslag in de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd worden.

De 14-jarige Kautar was vorige week vrijdag onderweg naar huis toe ze in de hal van het Centraal Station in Rotterdam zag dat een man neerviel en geholpen werd door twee beveiligers. Ze herkende meteen dat hij een aanval van epilepsie had. Haar nicht heeft ook die aandoening en ze weet hoe ze ermee moet omgaan. Je mag een persoon dan juist niet vasthouden, in tegenstelling tot wat de beveiligers deden. Ze rende er op af, zei wat de mannen moesten doen en knielde naast de patiënt. Ze zag dat hij zweette en geen hartslag had, ze wist meteen dat hij er een hartaanval overheen had gekregen.

Lees ook: Younes, Imad en Younes redden bewoners uit brandend gebouw in België (video)

Kautar begon met de hartmassage. Op het station was er een moderne aed aanwezig die precies zegt wat er moet gebeuren. Samen met een agent die haar later te hulp schoot bleef zij het proberen. "Ik denk dat het 15 minuten duurde. Het leek veel langer. Uiteindelijk ging hij met een hartslag de ambulance in", zegt Kautar in het AD. Ze belde haar moeder toen het achter de rug was. "Die geloofde me eerst niet, ze dacht dat ik een grapje maakte." Daarna kwamen de vragen of zij het allemaal coronaproof had gedaan. "Ja, met handschoenen die ik van de beveiligers had gekregen." En pas daarna vroeg haar moeder hoe het met die man was. "Dat zou ik zelf als eerste vragen."

Kautar volgt de richting Zorg & Welzijn op de vmbo-school Melanchthon Kralingen waar EHBO een vast onderdeel is van het lesprogramma. In de klas vond ze het reanimeren op een oefenpop niet zo makkelijk. "Ik moest erg nadenken wanneer ik nu precies wat moest doen, maar op die avond ging het helemaal vanzelf. Echt de adrenaline. Ik heb een pijnlijke knie, maar die voelde ik helemaal niet toen ik daar zat." Ze moet haar reanimatie-examen eigenlijk nog afleggen, maar in overleg met het Rode Kruis heeft de school nu al besloten dat Kautar het certificaat krijgt. Haar school overweegt ook om de EHBO-lessen in meer klassen te geven.

Lees ook: Rabeaa (69) redt pasgeboren baby in Frankrijk

Inmiddels hebben NS en ProRail Kautar ook in de bloemetjes gezet en een foto daarvan online gepubliceerd. Haar moeder schreef een reactie onder het bericht. "Ja, ik ben zelf ook trots."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team