Zoeken

Rellen om Sahara in Frankrijk

8 oktober 2012 - 12:09 - Wereld

©

Gewelddadige botsingen tussen Marokkaanse en Sahrawi landarbeiders vonden eind vorige week plaats in de stad Pauillac, Frankrijk. Aanleiding hiervan is een Sahrawi-arbeider die zich in een gebedsruimte begaf met een t-shirt met het opschrift "Vrije Westelijke Sahara".

Woensdag en donderdagnacht beleefde het stadje zware rellen tussen Marokkanen en Sahrawi’s. Meerdere auto’s werden vernield en minstens twee mensen raakten gewond.

Volgens de burgemeester van Pauillac komt het omdat er, tegenover de vorige jaren, veel meer Sahrawi seizoenarbeiders zijn. Rekruteringskantoren menen dat het komt omdat Sahrawi’s veel sneller reageren op hun advertenties.

Marokkanen, merendeels vaste arbeiders die over de Franse nationaliteit beschikken, stellen zij de herhaalde provocaties aan de kaak van Sahrawi’s over de territoriale integriteit van Marokko.

Marokko en het Polisario onderhandelen al jaren onder auspiciën van de VN, over de Sahara. Marokko stelt een autonomieplan terwijl het Polisario de onafhankelijkheid vraagt. Beiden verwerpen het voorstel van de andere als enige onderhandelingsbasis.

Bladna.nl