Zoeken

Redenen voor vertrek H&M en Starbucks uit Marokko

3 december 2023 - 22:00 - Economie

©

Zowel de Zweedse modeketen H&M als de Amerikaanse koffieketen Starbucks, beheerd door de Koeweitse Alshaya Group, staan op het punt om Marokko te verlaten. Het vertrek van beide merken roept veel vragen op.

Volgens Le360 is de situatie van H&M en Starbucks in Marokko al enkele maanden problematisch. Een lid van de Federatie van Netwerkhandel, aangesloten bij het ondernemersverbond CGEM, bevestigt dat de twee merken al geruime tijd financiële moeilijkheden ondervinden. Deze trend staat los van de boycotcampagnes tegen merken die als pro-Israëlisch worden beschouwd. De totale uitverkoop actie van H&M, gestart vóór de confrontaties tussen Hamas en Israël, wijst hier ook op. "Sinds de Covid-crisis verkeert de handel in zwaar weer. De inflatie van de afgelopen maanden was de genadeslag. H&M en Starbucks waren hier niet immuun voor en zij zijn niet de enige," stelt dezelfde bron.

Lees ook: Starbucks en H&M verlaten Marokko, boycot oorzaak?

Een andere bron, dicht bij het management van het Marokkaanse filiaal van Alshaya, wijst op twee andere factoren die bijdragen aan het waarschijnlijke vertrek: hoge en variabele douanerechten afhankelijk van de herkomst van geïmporteerde goederen, en zware fiscale druk, met name door de beroepsbelasting die gebaseerd is op de huurwaarde van de handelsruimte en niet op de omzet. Daarnaast had H&M in oktober 2020 al aangekondigd wereldwijd meer dan 250 winkels te sluiten, waarvan tot 80% in Marokko.

Lees ook: Boycotacties in Arabische landen: McDonald’s en Starbucks hard geraakt

In december 2021 zag Alshaya Group, eigendom van de Koeweitse zakenman Mohamed Alshaya, zich genoodzaakt het kapitaal te verlagen (van 142 miljoen naar 65 miljoen dirham) om opgebouwde verliezen door de gezondheidscrisis te compenseren. Eerder moest het bedrijf al andere merken in Marokko sluiten, waaronder American Eagle Outfitters, Mothercare, Pinkberry, Next en Payless. Alshaya Group, actief in Marokko sinds 2011, beheert 18 Starbucks-filialen verspreid over vijf steden en vier H&M-franchisewinkels in Casablanca, Rabat en Marrakech.

Bladna.nl