Zoeken

Rechters Tanger omgekocht in zaak schietpartij Amsterdam

12 augustus 2015 - 18:30 - Marokko

©

De Marokkaanse rechtbank en het gerechtshof in Tanger worden ervan verdacht geld te hebben gekregen om een lichte straf uit te spreken tegen Hamza B. De Amsterdamse Marokkaan is de hoofdverdachte van een schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Hamza vluchtte na de schietpartij naar Marokko. Het slachtoffer, Abdelkhaliq Belhaj, werd zeventien geraakt maar overleefde wonderlijk. Marokko en Nederland werkten samen om de 27-jarige verdachte op te pakken en te vervolgen.

Nu blijkt, volgens het Parool, dat de familie van Hamza B. ruim 180.000 euro zou hebben uitgegeven om de rechtbank en autoriteiten om te kopen, zodat er een straf van 20 jaar zou worden uitgesproken en geen levenslang.

Het gerechtshof zou later nog 360.000 euro zijn geboden om de straf te verlagen. De voorzitter van de rechtbank die de zaak behandelde werkt ondertussen niet meer als rechter en heeft een advocatenkantoor geopend.

Nederland zou over de corruptievermoedens enkele maanden geleden al documenten hebben doorgegeven aan de Marokkaanse autoriteiten zonder dat daarop werd gereageerd.

De zaak van Hamza B. gaat donderdag in hoger beroep. De raadsman van twee agenten die toen onder schot werden genomen, wil dat de zaak geschorst wordt totdat de Hoge Raad in Rabat de corruptievermoedens heeft onderzocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team