Zoeken

Raad Marokkanen buitenland in diskrediet gebracht

30 mei 2013 - 12:45 - Marokkanen in het buitenland

©

Minister Lahbib Choubani verklaarde dinsdag dat de Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland (CCME) geen overheidsinstelling is en dat de regering er niet verantwoordelijke voor is.

"Het is aan het Parlement om het te controleren. Een besluit van de Constitutionele Raad bevestigt dat de CCME niet verbonden is aan de regering", aldus Choubani, minister van Betrekkingen met het Parlement, tijdens een parlementssessie.

PJD-Kamerlid Nezha El Ouafi oordeelt dat "de CCME alle geloofwaardigheid heeft verloren bij de Marokkanen in het buitenland". Zo heeft de raad sinds 2008 geen plenaire vergadering gehouden terwijl de oprichtings-dahir minstens een vergadering per jaar voorziet.

El Ouafi schrijft ook het groeiend aantal aanhangers van sjiisme en jihadistische beweging onder de wereld-Marokkanen, aan een gebrek aan religieuze begeleiding in het buitenland.

Aan Radio Atlantic vertelde Jamal Eddine Ryane, voorzitter van de Beweging van Marokkaanse democraten in het buitenland, dat het 4-jarige mandaat van de CCME in december 2011 ten einde is gekomen. Toch heeft het orgaan nooit een activiteitsrapport aan Koning Mohammed VI gegeven.

"In de oprichtings-dahir staat duidelijk dat de CCME een voorlopig orgaan is en dat een nieuwe wet moet bepalen hoe de volgende raad eruit zal zien", aldus Driss El Yazami, voorzitter van de raad, aan La Vie Eco.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team