Zoeken

Politie Algeciras overweldigd sinds hervatting bootverkeer

22 april 2022 - 19:00 - Wereld

©

Een Spaanse politievakbond waarschuwt opnieuw voor het gebrek aan personeel om doeltreffend op te treden tijdens de grote toevloed van Marokkanen die in Europa wonen en deze zomer met hun voertuigen door Algeciras zullen rijden, in het kader van de operatie Marhaba 2022.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het startsein voor de voorbereidingen van Operatie Marhaba op groen gezet. De transitoperatie zal plaatsvinden van 15 juni tot 15 september, na twee opeenvolgende jaren afgelast te zijn geweest vanwege de gezondheidscrisis. Op dinsdag 12 april zijn de scheepvaartverbindingen tussen Spanje en Marokko opnieuw van start gegaan en sinds afgelopen maandag mogen ook passagiers met een auto op de boot, aldus La Razòn.

Lees ook: Marokko-Spanje: zoekopdrachten naar veerboten verdrievoudigd

Politievakbond JUPOL waarschuwde eerder al voor het gebrek aan personeel in de periode van het einde van de Ramadan en de Paasvakantie. "Het tekort aan personeel op het politiebureau aan de zeegrens van Algeciras is kritiek en zal nog erger worden zodra het passagiersverkeer met Marokko wordt hervat. Meer dan 300 politieagenten hebben gevraagd om Campo de Gibraltar deze zomer te verlaten", aldus de vakbond.

Op de dag dat de scheepvaartverbindingen werden hervat, zorgde het gebrek aan personeel voor een lange rij voertuigen in Algeciras, omdat er niet voldoende politiemensen waren om de controles uit te voeren. De vakbond herinnert eraan dat de zeegrens van Algeciras "de belangrijkste grens tussen Afrika en Europa" is en dat hooggekwalificeerd personeel nodig is om de controle van documenten uit te voeren, met het oog op eventuele arrestaties van houders van "valse documenten die Europa illegaal trachten binnen te komen of het continent proberen te verlaten om aan justitie te ontkomen".

Lees ook: Volledige hervatting bootverkeer Spanje-Marokko

De Spaanse regering heeft niet gereageerd op het verzoek van de vakbond om meer veiligheidspersoneel te voorzien aan de grens. Woensdag heeft ook vakbond JUCIL van de Guardia Civil zijn vrees geuit voor de chaos die zou kunnen ontstaan wanneer de landgrenzen van Sebta en Melilla opnieuw worden geopend en gaf daarbij het voorbeeld aan van de migratiecrisis in mei vorig jaar in Sebta en het massaal en gewelddadig binnendringen van migranten in Melilla in maart jongstleden, waarbij zo’n 50 agenten gewond raakten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team