Zoeken

Polisario wil Guerguerat opnieuw blokkeren

29 september 2020 - 19:10 - Marokko

©

Tussen vrijdagavond en zaterdag 26 september hebben verschillende Mauritaanse media bevestigd dat de Polisario van plan is om naar de bufferzone tussen Marokko en Mauritanië te gaan. Dit is slecht nieuws voor het commercieel verkeer in de regio dat veel hinder kan ondervinden van een blokkering van de grensovergang.

Le360 meldt dat de Polisario gebruik wil maken van een methode die bestaat uit een konvooi met meerdere voertuigen die "burgers" vervoeren, die een sit-in zullen organiseren ter hoogte van de bufferzone. Deze mensen, die door Algerije zouden worden gemanipuleerd, willen met hun actie de sluiting van de Marokkaans-Mauritaanse grens eisen. Veel waarnemers zijn ervan overtuigd dat de Algerijnse regering achter dit initiatief staat, met als enige bedoeling om de belangen van Marokko aan te vallen.

Volgens de Mauritaanse website Elwiam heeft Polisario niet de kracht en de middelen om de afsluiting van de weg tussen Marokko en Mauritanië op eigen houtje te organiseren. Deze actie is een schending van het staakt-het-vuren van 1991. Het medium schrijft dat deze handeling op Marokko lijkt te zijn gericht, maar in werkelijkheid de vitale belangen van Mauritanië zal schaden. Mauritanië onderhoudt commerciële banden met Marokko voor de bevoorrading van haar markten. Daarnaast exporteert Mauritanië ook grote ladingen diepgevroren vis via Marokko naar Europese markten.

Polisario staat negatief tegenover de relatie tussen de twee landen en gebruikt alle mogelijk methodes om problemen te veroorzaken en de economische voordelen die de meeste West Afrikaanse landen eraan ontlenen, te blokkeren.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, heeft de Polisario formeel verboden om gewapende mannen naar de bufferzone te sturen of om het commercieel verkeer bij Guerguerat te belemmeren. Minurso-waarnemers waken volgens dezelfde bron over het gebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team