Zoeken

PJD moet monarchie herlegitimeren

6 december 2011 - 18:30 - Marokko

©

De PJD, die zijn overwinning in de parlementsverkiezingen van 25 november dankt aan zijn politieke maagdelijkheid, zou de verantwoordelijk hebben om "de monarchie te herlegitimeren". Dat zegt de Franse onderzoeker Haoues Seniguer in de kolommen van het dagblad "Libération".

Stedelijke partij, is de PJD gevormd door een "opgeleide, gekwalificeerde en vrome" jeugd volgens Haoues Seniguer. De islamistische partij zal mogelijk in de toekomst een "gemakhzeniseerde" partij worden omwille van zijn "compromis-toespraak met het paleis".

In een land waar de burgers niet meer in politiek geloven, is de onderzoeker van mening dat de PJD nu de "stem van de onvrede" moet horen die de islamitische referentie van de partij niet deelt en er niet van overtuigd is dat deze de dictatuur kan bestrijden.

De manoeuvreerruimte van de islamistische partij, gekozen om een economie project te bouwen en niet een islamitische samenleving, is zeer beperkt in vergelijking met het paleis. De PJD loopt het risico een ordinair partij te worden omdat de belangrijkste economische middelen van het land worden gehouden door een aristocratie dat de PJD niet met de vinger wil wijzen, concludeert Haoues Seniguer.

Bladna.nl