Zoeken

Wat verwijt Marokko aan Duitsland?

5 maart 2021 - 12:40 - Marokko

©

De aankondiging van de opschorting van alle contacten met de Duitse ambassade in Marokko kwam in de diplomatieke wereld als een donderslag bij heldere hemel. Volgens de nota die de minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, op maandag 1 maart ondertekende, zouden "diepe misverstanden met de Bondsrepubliek Duitsland over fundamentele kwesties voor het Koninkrijk Marokko" aan de basis liggen van deze afkoeling van de betrekkingen tussen de twee landen.

Sinds maandag 1 maart stellen veel mensen zich vragen over de redenen achter dit plotselinge besluit. Marokko heeft moeten reageren op "acties met een gebrek aan respect voor het Koninkrijk en zijn instellingen". Het begon allemaal met de uitsluiting van Marokko van de conferentie van Berlijn over Libië in januari 2020. Dat veroorzaakte "diepe onvrede" in Rabat. "Marokko heeft altijd voorop gelopen bij de internationale inspanningen om de Libische crisis op te lossen," aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie heeft Rabat "een beslissende rol gespeeld bij het sluiten van de akkoorden van Skhirat, die tot dusver voor de Veiligheidsraad en voor alle Libische betrokkenen een aanvaard politieke kader vormen voor de oplossing van de crisis in het land". Marokko verklaarde verbaasd te zijn over deze uitsluiting en vroeg zich af op basis van welke criteria en beweegredenen deze keuze is gemaakt.

Gezien deze nogal ongelukkige en diplomatiek fout, heeft de minister van Buitenlandse Zaken een uitnodiging afgeslagen van zijn Duitse ambtgenoot en van de Verenigde Naties, om deel te nemen aan de opvolg-conferentie van Berlijn over de Libische crisis, die volgt op die van januari. Duitsland is te ver gegaan door ook nog eens officieel te verzoeken om een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad, achter gesloten deuren, over de Sahara-kwestie.

Naast deze geladen gebeurtenissen spreken sommigen ook over "verdachte activiteiten van Duitse verenigingen in Marokko" en anderen over "de zaak van de salafist Mohamed Hajib, die naar hartelust de Marokkaanse instellingen beledigt en wiens uitlevering door Rabat wordt geëist". Dan was er ook nog het geval van de "separatistische vlag" waarmee in Bremen werd gezwaaid ter gelegenheid van de 45ᵉ verjaardag van de oprichting van de Arabische Democratische Republiek Sahara (SADR). Een reeks incidenten die ervoor zorgen dat het geduld van Marokko ten einde is gekomen en de nodige beslissingen werden genomen.

Ondertussen heeft Marokko besloten alle contacten te bevriezen, "zowel met de Duitse ambassade in Marokko als met Duitse samenwerkingsagentschappen en politieke stichtingen die daarmee verbonden zijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team