Zoeken

Fouad Ali El Himma weldra ambassadeur in Frankrijk ?

24 november 2011 - 09:00 - Gemeenschap

©

Fouad Ali El Himma, wie het hele nationale politieke toneel in spanning gehouden heeft, heeft zich uiteindelijk niet kandidaat gesteld voor de verkiezingen van 25 november. De man houdt zijn politieke toekomst geheim. Hij zal waarschijnlijk geroepen worden om functies van het grootste belang voor Marokko uit te voeren.

El Himma, die zorgde voor heel wat spanning binnen het nationale politieke landschap na de oprichting van de Partij van Authenticiteit en Moderniteit in 2008, is al lang het zwarte schaap van de protestacties die Marokko opschudden sinds 20 februari dit jaar.

Vandaag de dag "zou het succes van het politiek leven van het koninkrijk afhangen van de terugtrekking van Fouad Ali El Himma uit de nationale scene, op zijn minst tot de bekendmaking van de resultaten van de komende parlementsverkiezingen," zegt een voormalige Marokkaanse diplomaat aan de krant Al Ousboue.

De verkiezingscampagne van de PAM wordt daardoor zonder de mentor van de partij gevoerd, getipt om de opvolging in te nemen van El Mostafa Sahel, laatste ambassadeur in Parijs, waar de Marokkaanse ambassade te kampen had met verschillende problemen.

Voeg daarbij de terugkeer naar Marokko van de Consul Generaal van het Koninkrijk in Frankrijk, Abderrazak Jaïdi, die deze positie voor enkele decennia bekleedde. Dit heeft de aanwezigheid van Marokko in de Hexagoon sterk verzwakt. Deze situatie is bijzonder delicaat bij het naderen van de Franse presidentsverkiezingen in 2012, waarvoor er een sterke interesse is in Marokko. Een nederlaag van Nicolas Sarkozy in deze verkiezing zou een ramp voor de belangen van Marokko in Frankrijk kunnen betekenen.

De ambassade en het consulaat van Marokko in Frankrijk, die samen een kleine overheid vormen, vereisen de aanstelling van een sterke, te vertrouwen en bovendien dichtbij het Paleis staande man.

Al Ousboue stelt in dit kader dat als "wijlen Hassan II geloofde dat de Ambassade van Marokko in Frankrijk een toevoeging was aan het ​​Koninklijk Kabinet" is in dit geval "Fouad Ali El Himma de juiste man voor deze missie, die bovendien vrij is van elke tussenkomst van de volgende president van de Franse republiek, wegens het merendeel van de gevallen die onder de bevoegdheid van de ambassade van Marokko in Frankrijk vakken, ontsnappen aan de bevoegdheden van de minister van Buitenlandse Zaken".

Ondertussen blijft El Himma, actueel afgevaardigde van Rhamna en voorzitter van de gemeenteraad van Benguerir, voorzitten over het lot van de Rhamna Stichting voor Duurzame Ontwikkeling, aan het hoofd waarvan hij grote ambities heeft wat betreft de regio waarvan hij afkomstig is, dat met een vleugje humor ook wel eens Fouad City (Benguerir) genoemd wordt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team