4 november 2011 - 17:00 - Marokko
Hit Radio, opgericht in 2006, wordt al snel druk besproken in Marokko, wat hem de bijnaam "Hot Radio" bezorgd. Ondanks drie bestraffingen in 2007, 2008 en 2010, omdat het te veel rode lijnen overschreden heeft, recidiveert Hit Radio. Doelstelling: de vrijheid van meningsuiting in Marokko afdwingen.
In een interview met de nieuwssite "Ecrans" van het Frans dagblad Libération, vertelt Boumehdi Younes, CEO van Hit Radio, die op heden omroept op 74 frequenties in Marokko, zijn radioavontuur en over de sterke momenten die de faam van zijn radio bij de jonge Marokkanen gekenmerkt hebben.
"Het woord is zeer onbevangen in de afgelopen jaren", zegt Younes Boumehdi, die de programma’s aanhaalt waardoor Hit Radio veroordeeld werd tot "buitensporige en ongepaste" straffen.
Van het meisje die haar verkrachting op de radio vertelde, van de jonge man die toegeeft dat hij verkracht werd door een vriend na een gealcoholiseerd feestje, of van de luisteraar die een gedetailleerde omschrijving van een seksuele daad gaf, er waren teveel taboes die zich op hetzelfde moment verdrongen.
Boumehdi hoopte dat de vrije radio in Marokko net zo trashy zou zijn als in Frankrijk, en realiseerde zich na verloop van tijd dat de mensen zich minder gingen schamen om te praten over een aantal taboe onderwerpen. Hit Radio wil zich uiten als de stem van de Marokkaanse jeugd en moedigt de vrijheid van meningsuiting aan.
"De jongeren, waarvan men dacht dat ze gedepolitiseerd zijn, zijn in staat om zich te mobiliseren en te zorgen voor een omkeer in de systemen", zegt Younes Boumehdi nog, van wie de radio de opstanden in de Arabische wereld blijft volgen.
De 41-jarige Boumehdi moest bijna 13 jaar wachten voordat de lancering van zijn radiostation van start ging. Hij is nu vooral gericht naar het franstalige Afrika, waar hij zich reeds kandidaat stelde in 23 landen om zendruimte te verwerven.
Met bijna 800.000 luisteraars per dag en meer dan 230.000 fans op zijn Facebook-pagina, een project van muziektelevisie en een omzet van 27 miljoen dirhams in 2010, droomt Hit Radio ervan een typisch Marokkaans model te creëren.
Marokko verovert Washington met pastilla
Strenge controles op strandhoreca in Nador
Moskeebezoekers geterroriseerd in Al Hoceima
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Marokkaanse expat aangeklaagd na cameravondst in Airbnb Marrakech
Tunnel tussen Marokko en Spanje concreter
Strenge controles op strandhoreca in Nador
Moskeebezoekers geterroriseerd in Al Hoceima
Marokkaanse expat aangeklaagd na cameravondst in Airbnb Marrakech
Tunnel tussen Marokko en Spanje concreter
Aardbeving schudt Noord-Marokko en Spanje wakker
Marokkaanse megasnelweg voor 75% klaar
Update over zwaar ongeval Fidji Ruiz en rapper Anas in Marrakech
Dubai levert oom doodgeschoten Firdaous (11) uit aan België