Zoeken

Oprichter Joods-Marokkaans netwerk Amsterdam Erwin Brugmans overleden

16 december 2020 - 21:40 - Wereld

©

Erwin Brugmans, voorzitter van Sjoel West, is overleden. Hij was één van de oprichters van het Joods-Marokkaans netwerk in Amsterdam en voorvechter van allerlei initiatieven om Amsterdamse joodse en Marokkaanse jongeren bij elkaar te brengen.

Brugmans werd op 9 juni 1950 in Amsterdam geboren in een Joodse bakkersfamilie. Zijn grootvader was bakker bij het bedrijf Theeboom, een koosjere bakkerij. Zijn moeder was een overlevende uit Auschwitz, ze zat daar in blok 10 waar medische experimenten werden uitgevoerd. Hij was ervan doordrongen dat deze geschiedenis niet alleen relevant is voor joodse kinderen, maar juist ook voor bijvoorbeeld christelijke of islamitische jongeren.

Amsterdam interviewde hem in 2016 voor de gemeentekrant en delen het artikel ter nagedachtenis van Brugmans. "In 1986 kwam ik in de Paramaribostraat in West wonen en ging naar de synagoge in De Baarsjes. Bij deze kleine club hier voelde ik me direct thuis. Ik maak zo ook deel uit van die 5000 jaar oude Joodse traditie. Voor de aanslagen van 11 september 2001 hadden we weinig last van scheldende Marokkanen, en nog minder van Turken."

"Daarna werd het erger. Er werd een buurtoverleg ingesteld voor alle groepen, een initiatief van voormalig stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. Daar kwam het Joods-Marokkaans overleg van De Baarsjes uit voort. Maandelijks bespraken we alles, met de politie en de buurtwerkers. Dat deden we bij de synagoge, in het jongerencentrum en in de moskeeën."

"Dat mondde uit in het Joods-Marokkaans voetbaltoernooi op het Balboaplein. Een groot succes. Het kwam zelfs op de Marokkaanse en Israëlische tv; dit kleine initiatief kreeg wereldwijde aandacht. Het mooiste deel van de dag was de wedstrijd tussen de Joodse en Marokkaanse opa’s. Dit toernooi hebben we vijf keer gehouden. In deze buurt werkt het tot vandaag de dag door."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team