Zoeken

Ophef na recitatie Koran in Brussels parlement

18 februari 2024 - 13:00 - Wereld

©

De voorzitter van het Brussels parlement, Rachid Madrane, veroordeelt met klem de recitatie van een soera uit de Koran in de Brusselse assemblee. "Dit mag nooit meer gebeuren. Het parlement moet het hart van de neutraliteit zijn. Het parlement is niets anders dan de tempel van de democratie."

De polemiek ontstond na de publicatie van een video waarop te zien is hoe een imam op 13 januari een soera uit de Koran reciteert op de spreekstoel van het parlement. De scène vond plaats tijdens een bezoek met prijsuitreiking, georganiseerd door PS-parlementslid Hasan Koyuncu en de vzw Friends Of Brussels.

Lees ook: Marokkaanse influencer riskeert problemen na spot met Koran

Madrane benadrukt dat neutraliteit cruciaal is in het parlement. "Aan de keizer wat des keizers is, aan Rome wat des Romen is. Het parlement is de tempel van de democratie: het is geen moskee, kerk, synagoge of vrijmetselaarstempel."

Hij zal een brief sturen naar Koyuncu en de andere fractieleiders. "Ik zal erop wijzen dat het respect voor de neutraliteit een absolute noodzaak is."

Lees ook: Diplomatieke onrust: Marokko roept ambassadeur in Zweden terug na Koranverbranding

De video leidde tot verontwaardigde reacties van verschillende politici, waaronder de Israëlische ambassadrice in België, Idit Rosenzweig Abu. Ze noemde de recitatie "een angstaanjagend symbool" en betreurde dat dit kon gebeuren in Brussel, "een stad met 18.000 joden die al te maken krijgen met toenemende antisemitisme en angst."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team